Nemzeti érdekérvényesítés

Románia tartsa be a nyugdíjakra vonatkozó Uniós szabályozást

Románia tartsa be a nyugdíjakra vonatkozó Uniós szabályozást

2008. 04. 03.

Gál Kinga ez ügyben egyszerre fordult a Magyar Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatósághoz, Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszterhez, valamint  az Európai Unió illetékes biztosához.  Mind a Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság, mind a miniszter asszony ismerte a most már több ezerre tehető megoldatlan nyugdíjesetek problémáját, ugyanakkor jelezték, hogy az ügy a román partnerszervek hatáskörébe tartozik, befolyást az ügyekre nem tudnak gyakorolni.

Vladimir Spidla, a foglakoztatásért, a szociális ügyekért és esélyegyenlőségért felelős biztos, homályos válaszában elismerte Románia kötelezettségét a "szociális biztonsági rendszerek koordinálására vonatkozó közösségi rendelkezések betartását illetően". Gál Kinga képviselő asszony szerint célszerű a kérdést párhuzamosan, és minél előbb felvetni legmagasabb szinten a kétoldalú kapcsolattartásban – román-magyar kormányülésen –  illetve az Európai Bizottság szintjén. A Bizottságnak figyelmeztetnie kell Romániát alapvető kötelezettségeinek betartására. Gál Kinga  azt is elmondta: "nem nyugszik, míg nem sikerül kielégítő megoldást találni ezen magyar állampolgárok helyzetére, ami egyszerűen azt jelenti: Románia kezdje meg a nyugdíjak folyósítását. Így ne szegje meg továbbra is az Uniós szabályokat ". A képviselő asszony szerint ezen nyugdíjasok számára, akik hónapok óta nem kapnak rendes nyugdíjat, csak csekély vigasz, hogy a luxemburgi bíróságon azonnal pert nyernének Románia ellenében.

 

Gál Kinga a jövő heti plenáris ülésen egy perces felszólalásban jelzi újra mindezt a Bizottság felé-illetve szóbeli kérdés formájában is fordul hozzá, immár kielégítő választ várva az uniós normák betartásának felügyeletét ellátó Bizottságtól. Ha ez nem vezet eredményre, úgy a luxemburgi bírósághoz való fordulást is elképzelhetőnek tartja a képviselő.