Állampolgári Jogok, Bel- és Igazságügy (2004-2019)

Románia és Bulgária felkészült a schengeni csatlakozásra

Románia és Bulgária felkészült a schengeni csatlakozásra

2011. 06. 07.

Gál Kinga felszólalásában elmondta, hogy Románia és Bulgária schengeni csatlakozásáról szóló jelentés szerdai megszavazásával az Európai Parlament egyértelmű jelét adja: elismeri Románia és Bulgária felkészültségét és támogatja a két ország csatlakozását a közösségi vívmányaink egyik legfontosabbikához, a schengeni övezethez. A schengeni övezethez való tartozás a kelet- és közép európai országok számára történelmi okokból is különös fontosságú, a szabad és akadálymentes utazás lehetőségét jelenti.
 
Gál Kinga véleménye szerint a vita másik fontos üzenete, hogy a tagországok nem alkalmazhatnak kettős mércét a mostani csatlakozás esetén, tehát nem támaszthatnak több feltételt, mint amit a korábban csatlakozott országok teljesítettek. Ennek elkerülése azért is ajánlott, mert ez pontosan azt az alapot kezdi ki, amire a schengeni vívmány épül: a kölcsönös bizalom intézményét. "Az elmúlt hónapok eseményei bizonyítják, hogy Európa legfontosabb vívmánya védelemre és a mellette való kiállásra szorul" – mondta Gál Kinga.

  

A felszólalás teljes szövege alább olvasható:

"Tisztelt biztos asszony, kedves képviselő társaim!
 
Örömmel tölt el, hogy a Coelho-jelentés holnapi megszavazásával az Európai Parlament egyértelmű jelét adja: elismeri Románia és Bulgária felkészültségét és támogatja a két ország csatlakozását a közösségi vívmányaink egyik legfontosabbikához, a schengeni övezethez; ahhoz, amely a kelet- és közép európai országok számára történelmi okokból is oly sokat jelent, a szabad és akadálymentes utazás lehetőségét.
 
A mai vitánk legfontosabb üzenete a tagállamok számára az kell legyen, hogy Románia és Bulgária teljesíti ugyanazokat a csatlakozási feltételeket, amelyeket az Unió az eddig csatlakozott országoktól is elvárt. Hangsúlyoznunk kell, hogy nem lehet több követelményt támasztani Románia és Bulgária irányába, mint az előző schengeni csatlakozás esetében támasztottak. A tagállamok ne alkalmazzák a kettős mérce intézményét, mert az pontosan azt az alapot kezdi ki, amire a schengeni vívmány épül: a kölcsönös bizalom intézményét. Pontosan az elmúlt hónapok eseményei bizonyítják, hogy Európa legfontosabb vívmánya védelemre és a mellette való kiállásra szorul.
 
Hangsúlyoznám továbbá azt is, hogy még véletlenül sem szabad árukapcsolást végezni, tehát összekötni a két tagország schengeni csatlakozásának és schengeni értékelési mechanizmus felülvizsgálatának ügyét. Ez utóbbira igen nagy szükség van, de nem kapcsolható össze a kettő.
 
Végül pedig hadd gratuláljak kollégámnak, Carlos Coelho jelentéstevőnek, akinek áldozatos és következetes munkája kiemelkedő fontosságú volt a jelen ügyben is; továbbá hadd köszönjem meg a magyar elnökség a két tagállam mielőbbi schengeni csatlakozásának irányába tett konkrét lépéseit és elkötelezettségét."