Bővítés

Románia és Bulgária megérdemli a schengeni csatlakozást

2022. 12. 13.

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén vitatta meg a Bel- és Igazságügyi Tanács határozatát a schengeni csatlakozásról. Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke a vita során hangsúlyozta, Románia és Bulgária méltatlan helyzetbe került, mert két régi tagállam megvétózta csatlakozásukat, pedig maradéktalanul teljesítették a feltételeket, keményen védik határaikat és sokat tettek az illegális migráció megfékezése érdekében. Hidvéghi Balázs a Fidesz EP-képviselője írásbeli hozzászólásában kiemelte: Ausztria és Hollandia döntése súlyosan méltánytalan és igazságtalan minden román és bolgár állampolgárral, a területükön élő minden közösséggel szemben.

„Teljes mértékben kiállunk Románia és Bulgária schengeni csatlakozása mellett. A két ország 11 éve vár a schengeni tagságra, az Európai Bizottság akkor közölte először, hogy készen állnak a csatlakozásra. Majd az Európai Parlament ezt számtalan határozatban megerősítette” – monda el Gál Kinga.

„A schengeni megállapodás, a belső határok nélküli térség létrehozása az európai integráció egyik fő vívmánya, elfogadhatatlan, hogy uniós tagállamokat ebből indokolatlanul kirekesztünk” – hangsúlyozta a képviselő. „Súlyosan álszent az a magatartás, hogy miközben Magyarországot folyamatosan, igaztalanul és alaptalanul az európai egység szétverésével vádolják, addig a régi tagállamok következmények nélkül bonthatják meg az egységet egy ilyen súlyos kérdésben” – tette hozzá Gál Kinga.

Hidvéghi Balázs a Fidesz EP-képviselője szerint „égbekiáltó kettős mérce, hogy ha egy közép-európai ország él a vétójogával, dorgálást kap kérte, de ha ugyanezt egy nyugat-európai tagállam teszi, az rendben van”. Hozzátette: igencsak cinikus az is, hogy a nyugati tagállamok most hirtelen az illegális migrációra és a határvédelemre hivatkoznak, miközben Magyarországot évek óta ideológiai okokból támadják a határkerítés megépítése miatt. „Kérem a két tagállamot, hogy ismét fontolják meg a kérdést, és döntsenek Románia és Bulgária mielőbbi schengeni felvétele mellett!” – írta az EP-képviselő.