Hírek

Regisztráció nélkül nem járnak jogok

Regisztráció nélkül nem járnak jogok

2015. 10. 27.

Gál Kinga fideszes képviselő a kiemelt vitában tartott felszólalásában hangsúlyozta: "A migráció kérdése hónapok óta állandó napirendi pontja plenáris üléseinknek. Sajnos, ilyen sok időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy végre eljusson az európai intézmények mindegyike arra a pontra, ahol beazonosítják a valódi kérdéseket és megpróbálnak konkrét válaszokat adni ezekre, a hitegetés és mellébeszélés helyett".
 
Gál Kinga szerint a migrációs nyomás csak erősödött, a tanácstalanság nőtt, egyre többen vannak körülöttünk, akik nem értik a határozott fellépés, az őszinte, felelősségteljes szavak és tettek hiányát. A jelenlegi, súlyosbodó helyzetben innovatív megoldásokra, konkrét és felelősségtudatos cselekvésre van szükség. Pontot kell tennünk a nyitott határok, valamint a korlátlan bebocsátás politikájára, itt az ideje a képmutatás nélküli egyenes beszédnek.
 
Az egymást gyorsan követő két tanácsi ülésből egyértelműen látszik, hogy ha továbbra sem azonosítják be a legégetőbb rövid- és középtávú feladatokat, valamint az ezekre adott, azonnal végrehajtható teendőket, akkor a helyzet kezelhetetlenné válik. Ma ennek bizonyítéka a balkáni útvonal, holnap pedig egyre több tagállam szembesülhet hasonló válsághelyzettel a határain.
 
"Már nagyon ideje volt nevükön nevezni az augusztus óta a levegőben lógó tennivalókat, amiért még néhány hete kiközösítés fenyegette például a magyar kormányfőt, amikor ő ki merte mondani: a külső határok védelme elsőbbséget kell élvezzen, különbséget kell tenni a menekültstátuszra jogosult és a gazdasági bevándorló között, ez utóbbit vissza kell küldeni. Regisztrálni kell a belépőket, akár ujjlenyomat vételével, nem lehet utaztatni őket egyik határról a másikra, valamint a migráns sem válogathat, hol veti magát alá eljárásnak. Addig nem tudjuk megoldani a problémát Európán belül, amíg nem biztosítjuk a határainkat, nem tudjuk megmondani, hogy kik és mennyien jöhetnek be. Ez a feltétele annak is, hogy megóvjuk a schengeni rendszert, az Unió egyik legnagyobb vívmányát. Ugyanakkor pedig helyben kell segíteni a menekülttáborokat, ott kell biztosítani az oktatáshoz, valamint munkához való hozzáférést. Hiszen a valódi menekültek ezekben a táborokban tartózkodnak, és arra várnak, hogy hazatérhessenek otthonaikba" – mondta a néppárti képviselő.
 
Gál Kinga üdvözölte, hogy az Európai Néppárt madridi kongresszusán ilyen szellemben hozott sürgősségi határozatában a fenti lényeges pontok, tennivalók mind szerepelnek. "Az emberek őszinte, felelősségteljes és határozott szavakat és tetteket várnak a mai politikától. A magyar kormány betartva uniós kötelezettségeinket, védve a schengeni vívmányokat igyekezett tiszta, világos és határozott utat mutatni a tanácstalan Európának" – jelentette ki Gál Kinga, az Európai Néppárt múlt héten megválasztott alelnöke.