Hírek

Provokáló és megosztó a Bizottság javaslata

Provokáló és megosztó a Bizottság javaslata

2016. 05. 11.

A Bizottság legújabb javaslatai a migránsválság európai kezelésére nem csak megosztóak, hanem egyenesen hátráltatják a probléma megoldását Európában. Megosztóak, mivel szembe mennek a tagországok egy részének egyértelműen kinyilvánított akaratával, és feszültséget gerjesztenek a kormányok és a polgárok között is, hiszen a kényszerbetelepítéssel az európai közvélemény jelentős része nem ért egyet.

Az uniós állampolgárok jogosan vetik fel a kérdést, hogy egy migránsra miért költ többet az állam, mint saját polgárára. Ha egy tagállamnak 78 millió forintba kerül egy menekült, az komoly társadalmi és szociális feszültségekhez vezet majd mind az új, mind a régi tagállamokban. Egy átlagos magyar munkavállaló negyvenéves keresetének megfelelő összegről van szó.

"A szolidaritás olyan értelmezése elfogadhatatlan, amely szankciókkal próbálja ezt a tagállamok részéről kikényszeríteni. Az európai szolidaritás bizottsági értelmezése egyoldalú és szűkítő megközelítés" – hangsúlyozta Gál Kinga néppárti alelnök. A Fidesz-KDNP képviselőcsoportja üdvözli az Európai Néppárt azon törekvését, hogy a szolidaritás szélesebb értelmezést kapjon – például a külső határok közös védelmére tett erőfeszítések is beletartozzanak.

A tagállamokra háruló terheket nem növelni, hanem csökkenteni kellene. Új szabályok alkotása helyett a meglévőknek kellene érvényt szerezni. Szét kellene választani a valódi menekülteket és a gazdasági bevándorlókat. Helyben segítsen a menekülteken Európa, hiszen a valódi menekültek nem új, hanem régi otthonukra vágynak.