Állampolgári Jogok, Bel- és Igazságügy (2004-2019)

Plenáris szavazás a drog-prekurzorokról szóló jelentésről

Plenáris szavazás a drog-prekurzorokról szóló jelentésről

2013. 10. 23.

"A mai napon szavazatommal támogattam a drog-prekurzorokról szóló jelentést, amely a témával foglalkozó 273/2004/EK rendelet módosítását tárgyalja.
 
A drog-prekurzorokra, azaz az illegális anyagok előállításához szükséges vegyszerekre már eddig is vonatkoztak nemzetközi szabályok, de a kábítószer-forgalmazók eddig sikeresen "sorolták be" alapanyagaikat a legális kereskedelem soraiba. Ezért lényeges pontja a mostani javaslatnak, hogy regisztrációs kötelezettséget vezet be az illegális anyagok előállításához szükséges vegyszereket forgalmazókra, illetve felhasználókra is. Központi elem továbbá, hogy egy európai kábítószer előállításhoz szükséges vegyszerekre vonatkozó adatbázis létrehozására is javaslatot tesz a szöveg.
 
A kábítószerek világa egy gyorsan változó világ, ezért nagyon fontos, hogy a közösségi szabályozás lépést tartson a terület sajnálatos "fejlődésével", illetve lényeges a megelőző célokat szolgáló tájékoztatás a drogok előállításához szükséges újabb vegyszerekről.
 
Bízom benne, hogy e jelentés mihamarabb jóváhagyásra kerül a Tanácsban is, így a jogszabály hatályba léphet, ezáltal is hozzájárulva az ilyen vegyszerek által függővé váló drogfogyasztók számának csökkenéséhez."