Rendezvények

Példaértékű a magyar tehetséggondozó módszer

Példaértékű a magyar tehetséggondozó módszer

2013. 01. 23.

A konferencia levezető elnöke, Gál Kinga bevezetőjében ismertette Magyarország élen járó szerepét a tehetséggondozásban. Példának hozta fel, hogy a magyar soros EU elnökség alatt született meg az a 24 tagország által aláírt Budapesti Nyilatkozat, mely fontos támpontja az európai tehetséggondozás szorgalmazóinak. "A tehetséggondozás nagyon időszerű, hiszen a tehetség nemzeti érték. Minden emberben lehet, hogy rejlik valamilyen tehetség, és e tehetség felfedezésének nincs időbeli korlátja. Támogatni kell minden olyan kezdeményezést, amely segíti a szakembereket és tanárokat felismerni a gyermekekben rejlő tehetségeket és fejleszteni azokat" – fejtette ki a néppárti politikus.

A konferencia egyik meghívott előadója Csermely Péter professzor, az Európai Tehetségtanács elnöke volt, aki a magyar tehetségsegítő hálózat megálmodója és útnak indítója. A professzor előadásában hangsúlyozta: "A tehetséggondozás nem luxus, hanem életbiztosítás".

A konferencia résztvevői, közöttük a Bizottság képviselője egyet értettek abban, hogy az Európai Uniónak, illetve a tagállamok kormányainak sokkal nagyobb hangsúlyt kell fordítaniuk a tehetséggondozás kérdésére. Ha nem születik átfogó hosszú távú program a tehetségek segítésére, akkor Kína és az Egyesült Államok gyorsan maga mögé fogja utasítani az Uniót e tekintetben. Ezen államok ugyanis a magyar példát is használva alakítják tehetséggondozó politikájukat jogszabályok, illetve gyakorlati cselekvési tervek kidolgozásával.

Gál Kinga zárszavában rámutatott, hogy a tehetségre, illetve tehetséggondozásra úgy kell tekinteni, mint egy természeti erőforrásra, mely az adott ország kincsét képezi. "És éppen ebben, tehetségekben Magyarországon nincs hiány. A világ élvonalában járunk. Ezért karoltam fel e kezdeményezést és hoztam be az Európai Parlament falai közé, ahol egy írásbeli nyilatkozatot indítottunk ebben a témakörben. A beterjesztett szöveg arra szólítaná fel az Európai Bizottságot, hogy támogasson egy európai szintű tehetségsegítő hálózatot az együttműködés és a tapasztalatok megosztása érdekében" – mondta el a fideszes EP-képviselő.