Külpolitika

Példaértékű a gyermekek jogainak védelme Magyarországon

Példaértékű a gyermekek jogainak védelme Magyarországon

2014. 11. 27.

Az Európai Parlament e havi plenáris ülésén annak kapcsán tárgyalta a gyermekek jogait érintő legégetőbb kérdéseket, hogy az ENSZ 25 éve fogadta el a Gyermek Jogairól szóló Egyezményt. Gál Kinga a vitában kiemelte: elsődleges feladatunk a gyermekek jogainak védelme az unió határain belül és kívül is, hiszen a gyermekek jogainak tiszteletben tartása ugyanúgy jogi, mint morális kötelezettsége mindannyiunknak.

 A plénum külön napirendi pontban tárgyalta az Unió határain kívül élő gyermekek alultápláltságáról szóló jelentést. A témával kapcsolatban Gál Kinga elmondta: több millió alultáplált gyermek él Európában, globális szinten pedig naponta huszonötezer gyermek válik az éhínség áldozatává. "Társadalmi összefogással és az államok szociális felelősségvállalásával hozzájárulhatunk ezen ijesztő probléma leküzdéséhez. Az Unióban számtalan jó példa van étkeztetési programokra, az éhezés és az alultápláltság leküzdésére; mint például a "Minden gyerek lakjon jól!" elnevezésű magyar kezdeményezés, melynek köszönhetően naponta több ezer gyermek számára válik elérhetővé a meleg étkezés. Véleményem szerint nemzetközi szinten is hangot kell adni ezen jó példáknak, hogy a bevált gyakorlatokat az EU határain belül és kívül alkalmazni lehessen" – hívta fel a figyelmet a néppárti politikus.

 Az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye új megvilágításba helyzete a gyermekek jogainak védelmét. „Az egyezmény aláírásának 25 éves évfordulóján az EU tagállamainak meg kell erősíteniük elkötelezettségüket, hogy tiszteletben tartják és a gyakorlatban is megvédik a gyermekek jogait. Magyarország példát mutat e téren, gondolok itt a gyermekbarát igazságszolgáltatásra, valamint az új magyar büntetőtörvénykönyv gyermekeket védő új elemeire" – hangsúlyozta Gál Kinga fideszes EP-képviselő.