Rendezvények

Összetartozás Napja Budafok-Tétényben

2017. 06. 04.

Június 2-án, pénteken tartotta Budafok-Tétény Önkormányzata a Nemzeti Összetartozás napi ünnepségét, melynek keretében határon túli magyarok tették le az állampolgársági esküt. Az ünnepi beszédet Gál Kinga európai parlamenti képviselő mondta.

„Az egységes magyar nemzet elvét azzal tudjuk a gyakorlatba ültetni, ha határok nélkül vonzó világot teremtünk az anyaországban és azon túl” – fogalmazott beszédében Gál Kinga (Fidesz) európai parlamenti képviselő, az Európai Néppárt alelnöke. Az erdélyi gyökerekkel rendelkező politikus felidézte azt a pillanatot, amikor 1988-ban a szüleivel közösen letehette az állampolgári esküt. Úgy vélte: tudnunk kell, hogy magyar és magyar között mindig több az, ami összeköt, mint, ami elválaszt. „Meg kell értsük, hogy külön-külön semmik vagyunk, apró porszemek, akiket elfúj a történelem szele. Csak együtt lehetünk valamik. Csak együtt lehetünk újra nemzet, és nem csupán egy szerteszéledt, hitevesztett, jövendőtlen nép.”

Hangsúlyozta, hogy a gyakorlati és a szimbolikus határ nélküliségnek köszönhetően lehetőségünk van arra, hogy kezeljük Trianon örökségét. Ezért fontos az Európai Unió belső határ nélkülisége, ami együtt jár azzal, hogy a külső határokat meg kell tudnunk védeni. Meg kell őriznünk Európát olyannak, amilyennek nagyapáink Trianon előtt megélhették.

„– Ezért nekünk kötelességünk megvédeni mindezt, hogy gyermekeink is megélhessék” – szögezte le Gál Kinga.

IMG_0709