Kisebbségvédelem

Az egy plusz egy több mint kettő – Összefogás az európai intézményekben a kisebbségekért

2018. 01. 18.

Gál Kinga fideszes EP-képviselő meghívására Magyar Anna, az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának alelnöke, az Régiók Bizottságának tagja volt a Kisebbségi Munkacsoport idei első ülésének vendége. 

Magyar Anna ismertette a legutóbbi pozitív fejleményeket az európai helyi és regionális önkormányzatokat összefogó európai intézményekben a kisebbségi nyelvek védelmét, a nemzeti kisebbségek jogait illetően. Felhívta a figyelmet arra, hogy amennyiben egyeztetnek a különböző európai intézményekben a nemzeti kisebbségek védelmében fellépők, megosztják tudásukat és tapasztalataikat, akkor az konkrét eredményekhez vezet. A nemzeti közösségek problémái hatványozottabban vethetőek fel, ezen a területen ‘az egy meg egy több mint kettő’. Elmondta, milyen lényeges lenne, ha a különböző európai fórumokon készülő országjelentésekbe következetesen bekerülnének az adott őshonos kisebbségeket illető vonatkozások. A régiós szinteken aktív politikusok munkája továbbá beépülhet a magasabb szintű döntések, határozatok anyagaiba, amint ez az ukrán oktatási törvény elleni fellépés esetében is történt.

Gál Kinga, a Kisebbségi Munkacsoport társelnöke az elhangzottak kapcsán elmondta: „Fontos nyomon követni, mi zajlik a különböző európai társintézményekben a kisebbségvédelem terén, hogy tudjunk együtt lépni, egymás eredményeire építeni. Ebben a sziszifuszi munkában, mint az őshonos nemzeti kisebbségek védelme, csak így léphetünk egyről kettőre. Ha az egyik ajtót becsukják előttünk, megpróbálunk másik ajtót kinyitni. Ez egy olyan küzdelem, amit akkor sem adhatunk fel, ha nem látszik rögtön a siker”.

A Gál Kinga által vezetett ülésen elhangzott, hogy az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának egy szakbizottsága a 2018-as nyári kihelyezett ülését az erdélyi Bálványoson tartja egy tematikus konferenciával egybekötve, melynek témája a többnyelvűség az önkormányzatokban lesz. Ezt a résztvevők fontos előrelépésként értékeltek.

Az ülés végén Gál Kinga felszólított minden képviselőt, hogy tegyenek meg mindent, hogy a régióikban egyre többen írják alá a Minority Safepack elnevezésű polgári kezdeményezést. Csak így lehetséges, hogy a márciusi határidőre összegyűljön a szükséges egymillió aláírás az Unió hét tagállamából.