Külpolitika

Nyugat-Balkán volt a fő témája az Európai Parlament és a Magyar Országgyűlés együttes ülésének

Nyugat-Balkán volt a fő témája az Európai Parlament és a Magyar Országgyűlés együttes ülésének

2011. 04. 20.

A két napos ülésen az európai parlamenti képviselő mellett számos országgyűlési képviselő volt jelen az Európai Unió tagállamaiból, valamint a nyugat-balkáni országokból. A tanácskozáson Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök is jelen voltak.
 
Gál Kinga előbb a szerdai szabadság-, biztonság- és igazságügyi kérdéseket érintő munkacsoporti ülésen, majd pedig a csütörtöki plenáris ülésen is felszólalt.
 
A munkacsoporti ülésen Gál Kinga a vízumliberalizáció kérdését emelte ki. Meglátása szerint, "amennyiben az országok nem tesznek konkrét lépéseket a vízumliberalizációval való visszaélés ellen, akkor nemhogy elérné a célját mindaz, amit a vízummentességgel megcélzott az Unió, hanem éppen a visszájára fordulhat. A jogszabályok gyakorlatba ültetése értelmezhető akár az igazságszolgáltatás, a korrupció, a szervezett bűnözés, az emberkereskedelem, vagy éppen a kisebbségi jogok területén. A gyakorlatba ültetés nélkül mit sem érnek a jogszabályok."
 
A plenáris ülésen a képviselő asszony hangsúlyozta, hogy az európai integráció lehet az egyetlen esélye a nyugat-balkáni társadalmaknak, hogy végleg megszabaduljanak a múltjuk terheitől és valóban bekövetkezzen a megbékélés. Másfelől pedig, Európának is szüksége van a Nyugat-Balkánra – hangsúlyozta a képviselő. Továbbá kiemelte a kisebbségvédelem gyakorlati megvalósításának fontosságát is, valamint az olyan programok és kezdeményezések támogatását, melyek a többségiek és kisebbségiek békés együttélését segítik elő. "Egymás tisztelete nélkül nem megy: legyen az hatalommegosztás kérdése vagy nyelvhasználat kérdése a jövő Európájában. A nyugat-balkáni országok fiataljainak biztosítani kell egy másik, egy európai perspektívást, hiszen rájuk is épül majd Európa jövője."