Migráció

Nyomásgyakorlási eszközzé vált az éves uniós alapjogi jelentés

2019. 01. 16.

Az Európai Parlament plenáris ülése megszavazta az uniós alapjogokkal foglalkozó éves jelentését. A szöveg túlnyomó részét a migránsok jogai és a hozzájuk kapcsolódó tagállami kötelezettségek, valamint a jogállamisági vizsgálatok kiterjesztése teszi ki. „Felháborító, hogy  míg a dokumentum hét paragrafust szentel az illegális migránsok „alapvető jogainak”, az európai nemzeti kisebbségek helyzetéről még csak említést sem tesz” – hívta fel a figyelmet Gál Kinga, a LIBE bizottság fideszes alelnöke.

A jelentés elfogadhatatlan, hiszen hatáskörén túlterjeszkedve arra ösztönzi a tagállamokat, hogy könnyítsék meg a humanitáriusnak nevezett migránsvízumok kiadását, hozzanak létre legális migrációs útvonalakat Európában, támogassák a Földközi-tengeren tevékenykedő NGO hajók tevékenységét, amelyek tömegesen szállítják Európába a kimentett illegális migránsokat. Ugyanakkor elítéli azon tagállamokat, amelyek nem fogadnak be területükre illegális bevándorlókat.

Az elfogadott szöveg azzal, hogy a jogállamiság feltételéül szabja a migránsok befogadását, azt bizonyítja, hogy Brüsszel szerint a bevándorlást támogató tagországok jogállamnak minősülnek, a bevándorlást ellenző tagállamok pedig nem. Így az éves alapjogi jelentés már nem az alapjogokról szól, hanem az európai parlament bevándorláspárti többségének nyomásgyakorlási eszközévé vált.