Rendezvények

Nyilvános meghallgatás a Jövő Generációinak képviseletéről az Európai Unióban

Nyilvános meghallgatás a Jövő Generációinak képviseletéről az Európai Unióban

2008. 09. 17.

Bevezetőjében Gál Kinga elmondta, hogy Magyarországon már sikerült elfogadtatni egy törvényt, amely létrehozta a Jövő Generációinak Ombudsman-ja tisztséget. A törvény kezdeményezője a Védegylet civil szervezet volt, amely az elmúlt 7 évben folyamatosan küzdött a fenntartható társadalmi fejlődésért. Tény, hogy a mai gyerekek és majd az ő gyermekeik egyre komolyabb környezeti, energetikai és társadalmi kihívással fognak szembenézni, ezért nem odázható tovább ennek a problémának a feldolgozása.

Elérkezett az idő, hogy ezt a kérdéskört az Uniós intézmények szintjére emeljék, ezért ezen a meghallgatáson is egyrészt a probléma elismert szakértői, másrészt a kérdést Uniós szinten felvállaló képviselők mondták el véleményüket, céljaikat és megoldási javaslataikat.

A meghallgatás előadói és témái a következőképpen alakultak:

Bevezető:                     Gál Kinga (EP képviselő – EPP ED)

Hozzászólók:               LAMBERT, Jean (MEP – Greens/EFA)

VIGENIN, Kristian (MEP – PES)

ALVARO, Alexander (MEP – ALDE/ADLE) 

1.      „A Jövő Generációinak képviselői tisztségének szükségessége és a rá váró kihívások” – GOSSERIES, Axel (Université Louvain-la-Neuve)

2.      „Környezetvédelmi politika az EU-ban és a jövő generációk” – COLLINS, Lynda (University of Ottawa)

3.      „A Jövő Generációi képviseletének létrehozása Magyarországon és az EU-ban” – JÁVOR, Benedek (Védegylet – Magyarország)

4.      „A nemrégiben Magyarországon megalapított Jövő Generációinak Ombudsmanja tisztségről” – ZLINSZKY, János Jr. (Magyarország Bizottsági tisztségviselőinek irodája)

5.      Vita