Kisebbségvédelem

Nyilatkozat Dobolyi Alexandra kolozsvári látogatása kapcsán

Nyilatkozat Dobolyi Alexandra kolozsvári látogatása kapcsán

2006. 05. 11.

(MTI) – Károsnak minősítette Gál Kinga (Fidesz-MPSZ) európai parlamenti képviselő csütörtökön azt a "zavar"-t, amely szerinte képviselőtársa, Dobolyi Alexandra (MSZP) kolozsvári látogatása után a sajtóban, illetve a közvéleményben keletkezett a romániai magyar felsőoktatás kérdésével kapcsolatban.
          A szocialista képviselő asszony nyilatkozataira reagálva a néppárti EP-tag Brüsszelben azt közölte az MTI-vel, hogy az említett zavar "hihetetlenül káros ezekben a pillanatokban, mikor Brüsszelben mindenki, a romániai magyar közösség egésze levelek, nyilatkozatok útján, aláírások gyűjtésével, Nobel-díjas professzorok levelével arra próbálja rávenni az Európai Bizottságot: jövő héten kiadandó országjelentésében foglalkozzon azzal a kérdéssel, hogy a másfél milliós erdélyi magyar közösségnek joga van anyanyelvi, államilag támogatott felsőoktatásra, és azokat az igényeket, amelyeket a Babes-Bolyai egyetemen oktatók, a kolozsvári civil szervezetek, egyetemisták és az úgynevezett Bolyai Kezdeményező Bizottság megfogalmazott, a bővítési biztos vegye bele a dokumentumba".
          Az uniós csatlakozás előtti időszakban nagyon fontos figyelni arra, hogy az erdélyi magyar közösségnek a jövőképhez elengedhetetlen, szinte feltételként kezelhető elitképzése, értelmiségi képzése anyanyelven megadassék – vélte Gál Kinga. Leszögezte, hogy egy másfél milliós kisebbségi közösségnek joga van anyanyelvi karokhoz, magyar felsőoktatáshoz, magyar egyetemhez.
          "Ezeket a nyilatkozatokat, amelyek egyoldalúak, nem minden féllel való egyeztetés és tájékozódás után születnek, felelőtlennek és kifejezetten károsnak tartom" – hangoztatta. A nyilatkozat azt a sokéves munkát teszik tönkre, amelyet az erdélyi magyar közösség egésze, az RMDSZ-től kezdve a legkisebb civil szervezetig végzett, és amelyre az elmúlt két évben az EP-képviselők is jelentős energiát fordítottak – vélte.
          Reményét fejezte ki egyúttal, hogy a bizottság jövő heti jelentésében "ki fog térni ezekre a kérdésekre, az ilyen típusú nyilatkozatok ellenére".