Állampolgári Jogok, Bel- és Igazságügy (2004-2019)

Nincs szabadság biztonság nélkül

2017. 10. 19.

Az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) a mai napon megszavazta az Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszer (ETIAS) létrehozására irányuló rendelet parlamenti szövegét. „Az ETIAS jelentés tárgyalásánál az a gondolat vezérelt, hogy nincs szabadság biztonság nélkül” – hangsúlyozta Gál Kinga néppárti jelentéstevő a szavazást követően.

Az ETIAS olyan automatizált rendszer lesz, amely lehetővé teszi az Unióba utazni szándékozó vízummentességet élvező harmadik országbeli állampolgár biztonsági ellenőrzését, mielőtt a személy a külső határhoz érne. A rendszer értékelni fogja, hogy a személy nem jelent-e biztonsági, illegális migrációs, illetve közegészségügyi kockázatot az EU számára. Az ETIAS információhiányt szüntet meg és nagyban hozzájárul majd határőreink munkájának elősegítéséhez.

„Annak érdekében, hogy garantálni tudjuk a magyar és az uniós állampolgárok biztonságát, tudnunk kell, hogy kik lépik át határainkat. Az ETIAS pontosan ezt teszi majd lehetővé: előzetes biztonsági ellenőrzést fog végezni a vízummentes harmadik országbeli állampolgárokon még mielőtt megérkeznének az Unió külső határaihoz” – hangsúlyozta Gál Kinga fideszes EP-képviselő.

„Jól mutatja a parlamenti döntéshozatal ellentmondásosságát, hogy miközben külső határainkon azok ellenőrzését erősítjük, akik útlevéllel, vízummentességet élvezve lépnek az EU területére, addig az EP ellenőrizetlenül megnyitja az utat az illegális migránsok előtt azzal, hogy létrehoz egy állandó felső létszámkorlát nélküli kötelező betelepítési rendszert” – tette hozzá a néppárti politikus.

Gál Kinga nyilatkozata az ETIAS jelentés EP bizottsági elfogadása után