Külpolitika

Nem sérülhetnek a kisebbségek szerzett jogai

Nem sérülhetnek a kisebbségek szerzett jogai

2014. 01. 21.

"Január 21-e Szerbia és az EU közötti csatlakozási tárgyalások megkezdéséről szól, Szerbiát minden eddigi erőfeszítéséért dicséret illeti. Sajnálatos azonban, hogy ez a nap mégsem lehet egészen felhőtlen, mivel a szerb alkotmánybíróság január 16-i döntése mintha igazolná Belgrád centralizációs törekvéseit" – hívta fel a figyelmet Schöpflin György, a Szerbia-jelentés néppárti felelőse.
 
"A szerb alkotmánybíróság döntése alapján hatálytalanított rendelkezések egy része olyan kollektív kisebbségi jogokat biztosított, amelyeket a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács és a többi kisebbségi nemzeti tanács évek óta törvényesen gyakorolt. Ezért lényeges lesz, hogyan módosítja a szerb parlament a kérdéses jogszabályt, hogy a döntéssel a kisebbségi jogok elért szintje ne csökkenjen, a szerzett jogok ne sérüljenek, ez ugyanis elfogadhatatlan lenne" – emelte ki Gál Kinga fideszes európai parlamenti képviselő.
 
A képviselők felhívták továbbá a Bizottságot, hogy kövesse figyelemmel a Szerbiában megindult folyamatokat, és tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a szerzett jogok maradéktalanul érvényesüljenek.