Külpolitika

Nem nézhetjük tétlenül a legszörnyűbb emberi jogsértéseket

Nem nézhetjük tétlenül a legszörnyűbb emberi jogsértéseket

2015. 03. 12.

Az Európai Parlament a mai napon szavazta meg a gyermekek online bántalmazása elleni küzdelemről szóló határozatot, amelynek Gál Kinga volt az egyik beterjesztője. "Nemzetközi összefogásra van szükség ahhoz, hogy megfékezzük a gyermekek online szexuális zaklatásának terjedését. Sajnos, a most felnövő generációk különösképpen kitettek e kegyetlen bántalmazási formának, melynek az internet elterjedésével és a technika fejlődésével egyre könnyebben válnak áldozataivá" – mondta el a képviselő. "Forróvonalak támogatásával, figyelemfelkeltő központok létrehozásával és információcserével hatékonyabban léphetünk fel gyermekeink védelmében EU-s szinten, hiszen az internet nem ismer határokat, így nem elég tagállami szinten külön-külön küzdeni e jelenség ellen" – húzta alá a néppárti képviselő.

A gyermekek jogai, kiemelten a gyermekéhezés és alultápláltság elleni küzdelem, Gál Kinga javaslatára került nevesítésre az éves emberi jogi jelentésben, melynek vitájára a délután folyamán került sor. A néppárti képviselő megelégedésének adott hangot, hogy az éves jelentésbe javaslatára külön fejezet foglalkozik a hagyományos nemzeti kisebbségek jogaival is. "Nagyon fontosnak tartom annak elismerését, hogy sajátos helyzetük sajátos megoldást igényel ahhoz, hogy valóban egyenlő esélyekkel rendelkezzenek" – hangsúlyozta a képviselő.

A vitában Gál Kinga a legsúlyosabb emberi jogi helyzetre hívta fel a figyelmet. A legszörnyűbb emberi jogsértésnek nevezte mindazt, ami a közel-keleti keresztényekkel, köztük asszonyokkal, és gyermekekkel történik, akiket hitükért kínoznak, gyilkolnak meg, taszítanak rabszolgasorba. "Ezek a barbár cselekedetek az emberiség elleni bűncselekmények, amelyek semmivel sem igazolhatóak, és összeegyeztethetetlenek a legalapvetőbb emberi jogokkal." Ennek kapcsán Gál Kinga felkérte az Unió közös külügyi főképviselőjét, hogy minden rendelkezésére álló eszközzel lépjen fel ezen embertelen bűncselekmények ellen, és keressen ehhez szövetségeseket.

Gál Kinga felszólalásának teljes szövege alább olvasható:

"Örvendek, hogy javaslatomra a gyermekéhezés és alultápláltság, és általában a gyermekek jogai bekerültek az emberi jogokról szóló éves jelentésbe. Szintén fontos, hogy külön fejezet foglalkozik a hagyományos nemzeti kisebbségek jogaival. Elismerésre került, hogy sajátos helyzetük sajátos megoldást igényel ahhoz, hogy valóban egyenlő esélyekkel rendelkezzenek.

Most mégis a mai legsúlyosabb emberi jogi helyzetről beszélnék, azokról a közel-keleti keresztényekről, köztük asszonyokról és gyermekekről, akiket hitükért kínoznak, gyilkolnak meg, taszítanak rabszolgasorba. Ezek a legszörnyűbb emberi jogsértések, barbár cselekedetek, az emberiség elleni bűncselekmények, amelyek semmivel sem igazolhatóak, ellentmondanak minden vallás tanításainak és összeegyeztethetetlenek az emberi civilizáció legalapvetőbb értékeivel is. A XXI. század mártírjai ezek a közel-keleti keresztény áldozatok. Mindezt nem nézhetjük tétlenül. Kérem a Külügyi Főképviselőt, hogy minden rendelkezésére álló eszközzel lépjen fel ezen embertelen bűncselekmények ellen, és keressen ehhez szövetségeseket."