Hírek

Nem működik a jogállam

Nem működik a jogállam

2008. 02. 11.

A Szabadság Kör felháborítónak és nevetségesnek tartja, hogy kordonnal védik azon törvényhozók döntéseiket, amelyekről érvekkel nem voltak képesek meggyőzni a nyilvánosságot – mondta Balog Zoltán. A társadalombiztosítás kérdése, törvénye olyan fajsúlyos dolog, amelyet az emberek bevonásával, és nem a kizárásával kell eldönteni – tette hozzá. A politikus leszögezte: az emberi és szabadságjogok súlyos sérelme, hogy újra törvénytelenül itt áll a kordon. Vannak, akik úgy gondolják, hogy Magyarországon lehet demokráciát gyakorolni az emberek bevonása nélkül – jegyezte meg. A képviselő hangsúlyozta: a gyülekezési szabadság alkotmányos alapjog, függetlenül attól, hogy egyetértünk-e azokkal, akik tiltakoznak, véleményt nyilvánítanak.

Szájer József emlékeztetett: a Szabadás Kör azért alakult, hogy Magyarországon a súlyos veszélyben lévő szabadságjogoknak a sérelmével szemben tiltakozzon. A polgárok gyülekezési jogát az alkotmánnyal, és a magyar törvényekkel ellentétesen korlátozzák, hiszen nincs jogi alapja mindannak, ami a Kossuth téren történik – szögezte le az európai parlamenti képviselő. Arról is beszélt, hogy egy éve nem tudható az sem, hogy megvalósít-e bármilyen jogsértést a kordon lebontása, utalva a fideszes országgyűlési képviselők esetére. Hozzátette: a magyar igazságszolgáltatás a mai napi nem jutott dűlőre abban a tekintetben, hogy a mentelmi jogukról lemondott fideszes képviselők kordonbontása törvénysértést jelent-e.

A Fidesz európai parlamenti képviselője hangsúlyozta: a Szabadság Kör tiltakozik a polgárok szabadságjogainak megsértése, és a Kossuth tér lezárása ellen. Ez a szimbóluma a szabadságjogok sérelmének – jegyezte meg. A politikus aláhúzta: az az ország, ahol a gyülekezési jogot ilyen durván – mindenfajta jogi alap nélkül – megsértik, ott nem működik a jogállam.


Szájer József kiemelte: elítélnek minden olyan esetet, amely a képviselők megfélemlítésére irányul, ez azonban nem lehet ok arra, hogy az egész országot, és minden képviselőt "ketrecbe" zárjanak, és ennek ürügyén megfosszák a polgárokat attól, hogy a Parlament előtt kifejezzék véleményüket. Ezt a kordont innen bontsák le, mert semmi jogi alapja nincs – szögezte le.

Hegedűs Zsuzsa őszintén sajnálja azokat a képviselőket, akik kertjébe molotov-koktélt dobtak be, és elítél minden erőszakos cselekményt. Azért is sajnálja, mert ezeket a képviselőket ürügyül használja a kormány. Ha a kormány, vagy a kormánykoalíció tagjai félnek attól, hogy ha megszavazzák azt az egészségbiztosítási törvényt – amelyet a magyar társadalom 87 százaléka elutasít – akkor minden képviselőt kísérjen a kocsijáig rendőr, de ne zárják le az egész teret – húzta alá a szociológus. Arra kér mindenkit, hogy március 9-én minél nagyobb számban menjen el szavazni, mert ez a legjobb módja annak, hogy "ennek a majomparádénak" vége legyen. Ők vannak a ketrecben, magukat kerítették be, és nem minket zártak ki – jegyezte meg.

Gulyás Gergely jogász arról beszélt, hogy a Szabadság Kör szerint a kordon, ami a teljes Kossuth teret lezárja, és ezáltal a gyülekezés alkotmányos alapjogát lehetetlenné teszi, semmiféleképpen nem tekinthető sem arányosnak, sem szükségesnek.