Nemzeti érdekérvényesítés

Nem lépheti át saját hatáskörét a parlament

Nem lépheti át saját hatáskörét a parlament

2013. 07. 04.

– Meglepték a történtek?

– A tavaly február óta húzódó folyamatban az európai baloldal ismét ugyanazt a formáját hozta, az alapszerződés 7-es cikkelye alapján indítandó eljáráshoz azonban nem volt meg az abszolút többségük. A jelentést éppen azért találták ki, hogy megkerüljék a szerződésben foglaltakat, és Magyarországot napirenden tartsák. Annak azonban örülök, hogy az Európai Néppártot nem sikerült megosztani: képviselői egyértelműen
elutasították a – politikai diktátumnak minősített – jelentést, amely szerintük is a kettős mérce bizonyítéka. Az azt megszavazók 39 fős többsége pedig azt jelenti, hogy a döntés nem az Európai Parlament véleményét tükrözi.

– Hogyan szavaztak ellenzéki magyar kollégái?

– Mivel nem név szerinti szavazás volt, nem lehet biztosat állítani, de azok alapján, ahogy a keddi vitában megnyilatkoztak, sejthető, hogy megszavazták a jelentést.

– Mi következik most? Mennyi az esélye, hogy feláll az ajánlások teljesítését ellenőrző bizottság?

– Ezt most nem érzem reálisnak. Az EP ugyan – a bel- és igazságügyi bizottságban – felállíthat egy monitoringcsoportot, de mivel a jelentés egy politikai határozat, jogi ereje nincs. Ahhoz, hogy ebbe a csoportba az Európai Bizottságot és az Európai Tanácsot is bevonják, egy másik procedúra szükséges. A Tavares-jelentéssel az EP egy intézményi újítást kísérelt meg, de a saját hatásköreit így sem lépheti át.