Felszólalás

Nem táplálni, hanem befejezni akarjuk ezt a háborút

2023. 03. 07.

Az Országgyűlés az orosz–ukrán háború egyéves évfordulójáról szóló határozati javaslatot vitatta meg kedden. A vita során Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke felszólalásában hangsúlyozta: a háború elhúzódásával szembenegyedül a béke jelenthet olyan tartós megoldást, amely képes életeket menteni és enyhíteni a pusztításon, ezért a háború eszkalációjának veszélyével fenyegető brüsszeli javaslatokkal szemben európai béketervre lenne szükség. Kiemelte: Magyarország támogatja Ukrajnát, de elvárja a területén élő magyarok kisebbségi és nyelvi jogainak helyreállítását.

Gál Kinga elmondta: „A magyar álláspont már a háború kezdetétől egyértelmű és világos: elítéljük Oroszország katonai agresszióját Ukrajnával szemben, amely nemcsak a nemzetközi jog alapján jelent súlyos sérelmet, hanem morális szempontból is igazolhatatlan”. „Minden erőnkkel azon kell lennünk, hogy elutasítsuk az embertelenséget és az igazságtalanságot” – hangsúlyozta.

Gál Kinga rámutatott, hogy a konfliktus már eddig is jóvátehetetlen károkat okozott az Ukrajnában élő emberek számára, miközben a háború és brüsszeli szankciók kihatásaként Európa példátlan gazdasági kihívásokkal néz szembe. Kiemelte: „Egy háborús konfliktusban az életek mentése és a szenvedők megsegítése a legfontosabb. Az életek védelmét azonban csak a béke jelentheti a háború elhúzódásával szemben”.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke szerint a brüsszeli politikusok tévúton járnak, amikor az Európa gazdaságát romba döntő szankciók és a világháborús eszkalációt kockáztató fegyverszállítások mellett foglalnak állást. „Mi a fegyverszállítások és további szankciók helyett a béketárgyalások és a háború lezárására reményt adó európai békejavaslat kidolgozásának ügyét képviseljük. Ezért különösen üdvözlendő az Országgyűlés békepárti állásfoglalása” – fogalmazott.

Gál Kinga az Ukrajnában élő magyar kisebbségek helyzetével összefüggésben elmondta: „Elfogadhatatlan, hogy miközben az ukrajnai magyarok is kiveszik a részüket a honvédő háborúból, a háttérben a nemzeti kisebbségek jogainak csorbítása folyik”. Felszólalásában kiemelte, hogy Magyarország konstruktív, jó viszonyra törekszik Ukrajnával és támogatja többek között az ország uniós integrációját. Ugyanakkor ennek előfeltétele kell, hogy legyen a kisebbségi és nyelvi jogok garantálása, így a nemzeti kisebbségek korábban meglévő jogainak maradéktalan visszaállítása.