Nemzeti érdekérvényesítés

Navracsics kemény meghallgatás elé néz

Navracsics kemény meghallgatás elé néz

2014. 10. 01.

„Navracsics Tibort kezdetektől fogva támadják, mert a magyar kormány jelöltje, s személyén, szakmai felkészültségén viszont nem találnak fogást” – hangsúlyozta a Magyar Hírlap megkeresésére Gál Kinga, a Fidesz–KNDP európai parlamenti képviselője. Felidézte, hogy a magyar biztosjelölttel ellentétben, más jelöltek esetében konkrét, személyüket érintő kifogásokat emeltek. Emlékeztetett, „a zöldek felszólították Jean-Claude Juncker megválasztott európai bizottsági elnököt, hogy Navracsics Tibor mellett cserélje le a brit Jonathan Hillt, a spanyol Miguel Arias Canetét is, de többen kritizálták a szlovén liberális Alenka Bratuseket is”. Gál Kinga az állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottság (LIBE) alelnökeként részt vett a digitális területért és társadalomért felelős tárcára jelölt Günther Oettinger hétfői meghallgatásán is. Mint mondta, a német biztos „elsősorban szakmai kérdéseket kapott, de itt sem maradt el a személyeskedés”. Mint mondta, biztos benne, hogy „Navracsics Tibornak lesznek nehéz percei a meghallgatásán, kemény kérdéseket fog kapni”, de arról is meg van győződve, hogy „ezt a helyzetet a biztosjelölt a rá jellemző nyugalommal fogja kezelni, akkor is, ha szakmai felkészültségének felmérése helyett a magyar kormány támadására fogják egyesek megragadni az alkalmat”. „Higgadtságával rendszerint jól tudja csillapítani a kedélyeket” – tette hozzá.

Az EP-képviselő hangsúlyozta, hogy mind az Európai Néppárt, mind Juncker kiáll a jelöltjei, így Navracsics mellett is. Mint mondta, a magyar jelölt ellen kommunista és zöld EP-képviselők és hirtelen előbújt civilszervezetek is nyílt leveleket írtak. „Nem Navracsics az egyetlen »áldozat«, az olasz szélsőbaloldali Barbara Spinelli a görög biztost is hasonlóan támadta” – idézte fel Gál Kinga, hozzátéve, ezek az akciók csak hangulatkeltésre jók. „Az ilyen leveleket felkapja a sajtó, de a képviselők között nem találnak nagy visszhangra, kivéve persze azok között, akik »megrendelték« ezeket a támadásokat” – tette hozzá. A civilek leveleivel kapcsolatban így fogalmazott: „Általánosságban igaz, hogy nem a jelölt személyével, hanem a Fidesszel, sőt ahogy egyik civilszervezet leveléből kiderül, inkább a Jobbikkal van bajuk, csak összekeverik, hogy ki is van kormányon.” 

A szakbizottsági meghallgatás után csak abban az esetben kerül sor szavazásra, ha a frakciók bizottsági koordinátorai nem tudnak egymással megegyezni, és valamelyik frakció ezt kifejezetten kéri. Gál Kinga szerint „az EP-nek írt ajánlás megszövegezését tekintve egészen biztos vitatkozni fognak egymással, ez mindig így van”. 

Mint mondta, „nehéz előre megmondani, hogy lesz-e ilyen szavazás, de ez a kérdés több más jelölt esetében is felmerült vagy felmerülhet ezekben a napokban”. „Az Európai Parlamentnek mindenesetre az az érdeke, hogy minél hamarabb felálljon a bizottság, nem most van itt a halogatás, az akadékoskodás ideje” – tette hozzá. A zöldfrakció társelnökei, Rebecca Harms és Philippe Lamberts tegnap mindenesetre ismét felszólították Junckert, hogy Navracsics ne az oktatási, kulturális, ifjúságpolitikai és uniós polgársági portfóliót kapja.

Ma este hat és kilenc óra között hallgatja meg Navracsics Tibort a kulturális és oktatási (CULT), valamint társulva az ipari, kutatási és energiaügyi szakbizottság (ITRE). A harmincegy tagú CULT elnöke az olasz szocialista Silvia Costa, egyik alelnöke pedig Bocskor Andrea, a Fidesz–KDNP nemzeti listájának kárpátaljai képviselője. A jelölt maximum tizenöt perces bemutatkozását követően összesen negyvenöt kérdést tesznek fel a képviselők. A kérdések feltevésére maximum egy, a válaszokra pedig kettő perc áll rendelkezésre. 

Ma reggel a román Corina Cretut (regionális politika), a brit Jonathan Hillt (pénzügyi stabilitás), délután a belga Marianne Thyssent (foglalkoztatás, szociális ügyek) és a cseh Vera Jourovát (jogérvényesülés, fogyasztópolitika, nemek közötti egyenlőség), Navracsiccsal egy időben pedig az éghajlat- és az energiapolitikai tárcára jelölt Canetét hallgatják meg.

forrás: Magyar Hírlap