Nemzeti érdekérvényesítés

Napirend előtti felszólalás a budapesti rendőrségi túlkapások tárgyában

Napirend előtti felszólalás a budapesti rendőrségi túlkapások tárgyában

2006. 10. 12.

"Ezért felhívnám a Parlament és a Bizottság figyelmét azokra a kivizsgálásra szoruló súlyos jelenségekre, jogsértésekre, amelyek szeptember 19-20-án éjszaka történtek Budapesten és következményeik a mai napig hatnak, megkérdőjelezve a jogállamiság érvényesülését Magyarországon.

A panaszok szerint, ahogy azt az Amnesty International és a Helsinki Bizottság és a Nemzeti Jogvédő Iroda is jelezte, a rendőrség a fent említett két napon túlzott erőt, aránytalanul durva bánásmódot alkalmazott nemcsak a tüntetőkkel, hanem az utcán tartózkodó fiatalokkal, köztük külföldi állampolgárokkal szemben is.

Kollektíven büntetett, letartóztatott és fogva tart így olyanokat is, akiknek közük sem volt az erőszakos cselekményekhez.

Fontos, hogy az alapvető emberi jogokat, a személyi szabadságot leginkább korlátozó kényszerintézkedést, mint az előzetes letartóztatást illetve börtönbüntetést csak olyan esetekben alkalmazzák, amikor alaposan meggyőződtek róla, hogy arra valóban szükség van. Fontos a jogtalanul elszenvedett sérelmekért találják meg a megfelelő jogorvoslatot.

Hatalmas a felelősség, hogy visszaálljon az emberek jogállamiság alapjaiba vetett hite, különösen azok felelősége, akik emberi jogok védelmezőiként lépnek fel kevésbé komoly, vagy  ha ezen esetek tőlünk távol történnek. Az emberi jogok területén elvárható a következetesség – hiszen éppen ezek azok az alapjogok, amelyek egyaránt illenek mindenkit egy jogállamban."