Nagyon veszélyes a szlovák fordulat

Hamarosan létrejöhet az európai Alapvető Jogok Ügynöksége. Az intézmény születése nemcsak a kezdeményező Gál Kinga sikere lesz, hanem a kisebbségi jogok szempontjából az egész magyar nemzeté.

Miért ilyen nehéz a magyar kisebbségek érdekeinek védelmére is alkalmas Alapvető Jogok Ügynökségének létrehozása?

 

Az ügynökség létrehozása már hónapok óta szerepel a napirenden. Az Európai Parlament raportőréből, a tanács elnökségének vezetőjéből és Frattini biztosból álló háromtagú egyeztető bizottság megegyezett egy olyan szövegben, amelyet a Tanács megtárgyalt a tagállamokkal. Most kialakulni látszik egy olyan kompromisszum, amely megerősíti az Ügynökség függetlenségét. Sikerült elérni, hogy az Ügynökség alapdokumentumában úgy szerepeljenek a hagyományos nemzeti kisebbségek jogai, mint az alapvető kisebbségi jogok. Ez nagy áttörés az európai kisebbségek jogi védelmében és a politikában egyaránt. Mielőtt a Tanács ülésére került volna a téma, a német delegáció az utolsó pillanatban megvétózta azzal az indokkal, hogy további egyeztetésre van szükség. Az egyeztetés szeptemberben folytatódik, és akkor szavaznak is a tervezetről.

Nem fenyeget-e az a veszély, hogy egy felhígított változata jön létre ennek kisebbségvédő intézménynek?


Azért dolgozunk, hogy ne így legyen. Elég keményen tárgyaltunk, az elmúlt fél évem gyakorlatilag erről szólt.

Mit szólnak az európai politikusok a szlovákiai fejleményekhez, a soviniszta-szocialista koalícióhoz?

Úgy látom, hogy a szélsőséges erők kormánypozícióba jutása az európai politikai térben nagyobb felzúdulást váltott ki, mint Magyarországon. Szélesebb figyelem és riadalom jellemzi az európai politikai erőket, mint nálunk. Az Európai Parlament politikai frakciói rögtön elhatárolódtak a szlovákiai eseményektől. Az Európai Néppárt frakcióvezetője nyilatkozatban tiltakozott és megdöbbenésének adott hangot amiatt, hogy Szlovákiában egy szélsőjobboldali-szocialista koalíció alakult. Hans-Gert Pöttering veszélyeztetve látja mindazt, amit az eddigi szlovák kormányok elértek. Fontos, hogy felhívtuk a figyelmet arra, hogy mi zajlik északi szomszédunknál.  Tájékoztatjuk képviselőtársainkat és a döntéshozókat, hogy kik ezek a magyar és roma-ellenes politikusok és miféle nyilatkozatokat tesznek. Mindez kiverte a brüsszeli biztosítékot.

Mit tehetnek ezen felül az európai politikai erőtérben a magyargyűlöletükről hírhedt szlovák kormánytényezők ellen?


Az európai szocialista frakció felfüggesztette Fico pártjának három képviselőjét. A Néppárt nagyon keményen elítélte, hogy egy uniós szocialista párt a szélsőjobboldallal fogott össze. Ez példátlan Európában. Az Európai Néppárt csütörtökön úgy határozott, hogy felállít egy monitoring bizottságot is, amely figyelemmel követi a szlovákiai eseményeket. Figyelni fognak az esetleges magyar-, és roma-ellenes megnyilvánulásokra. Meg kell értetni a szlovák kormánnyal, hogy ez elfogadhatatlan ma Európában. Ez a szlovák fordulat veszélyezteti a kontinens alapértékeit. Figyelemreméltó az is, hogy az oktatási miniszter a szélsőséges magyarellenes, Szlovák Nemzeti Pártból került ki. Jó lenne, ha nem jutnánk vissza a meciari időkhöz, amikor ugyanezek az emberek kormányzásuk alatt hatalmas károkat okoztak a magyar oktatásügynek.