Külpolitika

Háborús helyzetben minden szónak fokozott ereje van

2022. 03. 09.

Az Európai Parlament kiemelt vitaként tűzte ma napirendjére Európa biztonsági helyzetét az Ukrajnával szembeni orosz agressziót és inváziót követően. Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke a vitában kiemelte: ”Meg kell akadályozni, hogy a háború Ukrajnán túlra terjedjen. Magyarország elkötelezett a béke helyreállítása mellett.”

“Elfogadhatatlan Oroszország katonai agressziója. Európa közös érdeke, hogy Ukrajnában visszaálljon a béke és a biztonság. Fontos a NATO külügyminiszterek döntése, miszerint a NATO nem lesz a háború részese. Meg kell akadályozni, hogy a háború Ukrajnán túlra terjedjen.”-mondta el Gál Kinga. 

,,Minden olyan lépést el kell kerülnünk, amely belerángatná hazánkat a háborúba, vagy veszélybe sodorná a magyar emberek életét biztonságát. Nem szabad engednünk, hogy a háború árát a magyar emberek fizessék meg. Ezért minden, a magyar ellátásbiztonságot veszélyeztető intézkedést ellenzünk”- hangsúlyozta a képviselő.

A Fidesz képviselője a hétvégén járt az ukrán-magyar határon, elmondta: „Láttam az érkező menekülteket, szinte csak nőket, gyermekekkel. A mára közel 190.000 menekültön egy emberként segít az ország, érkezzenek Ukrajna bármely részéről. Magyarország egyik legnagyobb humanitárius akciója zajlik.”

Gál Kinga hozzátette: „Elfogadhatatlan a rengeteg ellenünk gerjesztett rosszindulatú álhír, dezinfomáció, amik akár a határ túloldalán élő magyarok biztonságát is veszélyeztetik. Háborús helyzetben minden szónak fokozott ereje van. Akár egy rossz mondattal is bajt lehet okozni. Felkérem az ellenzéket és a magyar baloldal összes EP-képviselőjét, hogy álhíreikkel, kijelentéseikkel ne veszélyeztessék a magyarok békéjét és biztonságát határon innen vagy túl.”

Gál Kinga felszólalása az Ukrajnáról szóló plenáris vitában