Interjúk

Migráció: a magyar álláspont mellett az Európai Néppárt

2017. 03. 29.

Magyarország álláspontjával megegyező határozatot fogad majd el migráció ügyében az Európai Néppárt kongresszusa – mondta Gál Kinga, a Fidesz képviselője az Origónak Máltán. Arról is beszélt, hogy egyelőre még nem dőlt el, hogy milyen irányba indul majd Európa, de a néppárt hagyományosan a tagállami szuverenitás mellett áll. 

Európa jövőjéről vitatkozik az Európai Néppárt (EPP) máltai kétnapos kongresszusán, ez lesz a fő dokumentuma is, de számos határozat születik majd – mondta Gál Kinga az Origónak. A Fidesz európai parlamenti képviselője szerint a kongresszus megerősítést hoz majd mindegyik tagpártnak, így a magyar és a határon túli erőknek is. 

Örülök neki, hogy a Magyarország számára fontos migráció kérdésében azt mondja majd ki a kongresszus, hogy meg kell erősíteni a határok védelmét, élesen el kell különíteni a menekülteket a gazdasági migránsoktól, és  ne Európán belül kelljen szétválasztani a menekülteket és a migránsokat. A legfontosabb, hogy ezekben a kérdésekben már nincsen ellentét az Európai Néppárt tagpártjai között – mondta a képviselő. 

Gál Kinga arról beszélt az Origónak, hogy a migráció ügyében az Európai Néppárt a magyar állásponttal egyező nyilatkozatot fogad majd el

Gál Kinga arról is beszélt, hogy Málta egy olyan pozícióban volt, ahol már túl vannak azon a nehéz helyzeten, hogy a líbiai polgárháború miatt menekültek ezrei érkeztek a határaikhoz. Ők is szembesültek azokkal a kérdésekkel, amikkel Magyarország a nyugati-balkáni útvonalon. Meg kell oldani, hogy ezek az emberek ne induljanak kockázatos tengeri utakra, és ne legyenek az emberkereskedők áldozatai – mondta a politikus. Azoknak az országoknak is küzdeniük kell a szervezett embercsempészet ellen, akiknek komoly támogatást ad az unió – tette hozzá. 

Mára mindenki belátja, hogy ha egyszer Európába kerültek ezek az emberek, és nem jogosultak menekültstátuszra, akkor nagyon nehéz visszaküldeni őket. Éppen emiatt nagyon fontos, hogy megállapodások legyenek azon harmadik országokkal, ahol nem áll fenn a menekülés lehetősége, és visszafogadják ezeket az embereket – mondta Gál Kinga.

Egyelőre nem dőlt el, hogy a jövőben egy föderális vagy konföderális Európa felé indulunk el, ebben a néppárti tagpártok sem mindig értenek egyet – mondta a Fidesz képviselője. Az EPP hagyományosan a tagállami szuverenitás és szubszidiaritás mellett áll, de persze vannak tendenciák, amik a föderalizmus felé próbálják lökni az uniós folyamatokat, ami ellen mi természetesen fel fogunk lépni – fejtette ki Gál Kinga.

Forrás: www.origo.hu, Kovács András