Állampolgári Jogok, Bel- és Igazságügy (2004-2019)

Michel-jelentés: Baloldali támadás a tagállami szuverenitás ellen

Michel-jelentés: Baloldali támadás a tagállami szuverenitás ellen

2014. 02. 27.

Az Európai Néppárt mindig következetesen kiállt az alapvető jogok védelme mellett. A Michel-jelentésben foglaltak több pontja azonban szemben áll az Európai Néppárt által képviselt értékekkel. A ma elfogadott dokumentum emellett túlterjeszkedik az Európai Parlament hatáskörén és szembemegy a Szerződések szellemével, ezáltal megbontja az uniós szervek közötti hatásköri egyensúlyt.
 
A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja visszautasítja az európai baloldal azon törekvését, hogy beavatkozzon az egyes tagállamok belügyeibe. Magyarország az elmúlt években már számos esetben volt áldozata az európai baloldal politikai játszmáinak, legutóbb a magyar szocialisták által tollba mondott, Magyarország szuverenitását súlyosan sértő Tavares-jelentés elfogadásakor. A ma megszavazott Michel-jelentéssel a baloldal a néppárti kormányokkal szembeni hasonló támadásokra kíván magának jogalapot teremteni. Ez a törekvés felelőtlen, és aláássa az Európai Unió egységét.
 
A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja elfogadhatatlannak tartja, hogy a magyar szocialisták a Tavares-jelentés során tanúsított magatartásukhoz hasonlóan ismételten Magyarországot támadták, s a jelentést megszavazták.
 
Háttér: A ma elfogadott dokumentum a Tavares-jelentéshez hasonlóan egy politikai állásfoglalás, annak jogi kötelező ereje nincs.