Migráció

A menekültügyi eljárás rendelettervezete veszélyezteti a déli határzár működését

2018. 04. 25.

A menekültügyi eljárási rendelettervezet parlamenti álláspontjáról szavazott ma az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE). A jogszabálytervezet a menekültügyi eljárás lefolytatását egységesítené és tenné kötelezővé az Unió tagállamaiban. „A parlamenti szöveg a gyakorlatban ellehetetlenítené a tranzitzónákban történő menekültügyi eljárás lefolytatását, ezáltal jogilag veszélyeztetné a déli határzár működését” – mondta el Gál Kinga fideszes EP-képviselő a szavazás kapcsán.

 

Az eljárásügyi rendelettervezet a menedékkérők, így akár illegális migránsok érdekeinek képviseletében fogalmazódott meg, bonyolultabb eljárási és további jogorvoslati lehetőségeket javasol. Ez adott esetben indokolatlanul elnyújtaná a menekültügyi eljárásokat, továbbá kivitelezhetetlenné tenné a gyors kormeghatározást és interjúkat, vagyis a menedékjoggal visszaélők gyors kiszűrését. Az LIBE által megszavazott procedúra minden szakaszában indokolatlanul bonyolult, így rontja az egész menekültügyi eljárás hatékonyságát.

Gál Kinga szerint abszurd, hogy a szöveg szerint ezentúl nem lehet biztonságos harmadik országnak tekinteni azokat az államokat, ahol a migráns nem részesülne a megfelelő életszínvonal fenntartásában. Nem lehet majd automatikusan elutasítani a menekültkérelmeket pusztán arra hivatkozva, hogy biztonságos országon (pl. Szerbián) keresztül érkeztek, ahol életük már nincs veszélyben. Nem utolsó sorban pedig a civil szervezetek véleményének figyelembevételére kötelezné a tagállamokat a biztonságos harmadik országok kijelölésénél.

„Teljesen elfogadhatatlan számomra, hogy automatikusan kötelezővé tennék ezen eljárásjogi szabályokat, s ezáltal egy olyan fontos területen csökkentenék a magyar hatóságok mozgásterét, mint a menekültügyi eljárásjog. Hazánk ugyanis hatékonyan reagált a migrációs válságra a határon található tranzitzónák kiépítésével. Joggal várjuk el ezért az Uniótól, hogy kodifikálja ezt a sikeres megközelítést, s ne csökkentse a magyar hatóságok mozgásterét a kérdésben” – mutatott rá a néppárti politikus.

A LIBE bizottság ugyanakkor ma hagyta jóvá az új Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszert (ETIAS) létrehozó intézményközi megállapodást is. Az új eszköz egy előzetesen megkért automatizált beutazási engedély révén tudja majd szűrni a vízummentes országokból az Unióba érkező állampolgárokat, hogy azok ne jelentsenek biztonsági, illegális migrációs vagy járványügyi kockázatot a tagállamok területén. „Az ETIAS az uniós állampolgárok biztonságának erősítését szolgálja, a bőrünkön tapasztaljuk ugyanis, hogy nincs szabadság biztonság nélkül!” – hívta fel a figyelmet Gál Kinga, a dosszié parlamenti jelentéstevője.