Bővítés

Méltatlan a bővítési biztos ellen intézett politikai támadás

2023. 01. 18.

„Valóságos hisztériakeltés zajlik Várhelyi Olivér bővítési biztos személye körül, amely persze figyelemelterelésként is szolgálhat a nemrég egy baloldali politikus ügye kapcsán kirobbant korrupciós botrányról. A valóság az, hogy a bővítési biztos szakmai teljesítménye kiemelkedő, megnyilatkozásaiban az Unió hivatalos álláspontját képviseli, amit alátámaszt a Bizottság szóvivőjének álláspontja is” – jelentette ki Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti delegációjának elnöke az Európai Parlamentben, a közös kül- és biztonságpolitika végrehajtásáról szóló éves jelentésről zajló szavazás kapcsán.

A közös kül- és biztonságpolitika végrehajtásáról szóló éves jelentésről tartottak szavazást ma Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén. A szavazást követően Gál Kinga hangsúlyozta, az NGO-kra jellemző aktivista típusú parlamenti jelentések károsak az Európai Unió külpolitikájának egészére nézve. „Ahogyan azt a tegnapi felszólalásomban hangsúlyoztam, erre példa a külügyi jelentésben az Európai Bizottság bővítési biztosával, Várhelyi Olivérrel szemben megfogalmazott példa nélküli méltatlan bírálat, aki kulcsszerepet játszik abban, hogy az Unió bővítési politikája újra lendületet kapott. Ez elfogadhatatlan!” – tette hozzá a képviselő.

„Valóságos hisztériakeltés zajlik Várhelyi Olivér személye körül, amely persze figyelemelterelésként is szolgálhat a nemrég az Európai Parlamentben kirobbant brüsszeli korrupcióról” – mondta Gál Kinga. „Ezzel szemben a valóság az, hogy a bővítési biztos szakmai teljesítménye kiemelkedő, hivatalos megnyilatkozásaiban pedig az Európai Unió hivatalos álláspontját képviseli. Ezt támasztja alá a Bizottság szóvivőjének álláspontja is, amely szerint a biztos munkája során a felülvizsgált módszertant alkalmazza, amely még inkább középpontba helyezi a demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok tiszteletben tartását” – hangsúlyozta a képviselő.

„A bővítésellenes baloldal tényszerű bizonyítékok nélküli vádaskodása súlyos kockázat az Európai Unió jövője szempontjából, hiszen ez akár komoly akadályt is jelenthet a bővítés menetében. Várhelyi Olivér ráadásul az uniós csatlakozásra váró országok vonatkozásában olyan gyakorlati és az Unió számára gazdasági haszonnal bíró szempontokat is figyelemben tart, mint az infrastruktúra és az energiahálózatok fejlesztése, a zöld energiára történő áttérés, illetőleg a hozzájárulás egyes kulcsfontosságú beruházásokhoz.” – mondta el Gál Kinga.