Kisebbségvédelem

Megfélemlítések Ukrajnában az európai integráció árnyékában

2020. 12. 15.

Bocskor Andrea és Gál Kinga sajtóközleménye

Bocskor Andrea európai parlamenti képviselő 2014 óta áll ki a kisebbségek, köztük a kárpátaljai magyarok jogaiért. A mai plenáris ülés Keleti Partnerségről szóló vitája során a képviselő az Ukrajnában élő magyar közösséget ért támadások mellett a személyét érintő fenyegetésekre is felhívta a figyelmet, miszerint felkerült az ukrán Mirotvorec weboldal úgynevezett „halállistájára”. A képviselő a vita során arra kérte Josep Borellt, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjét, hogy tegyen konkrét lépéseket és szólítsa fel Ukrajnát, hogy szüntessék meg a Mirotvorec weboldalt, továbbá biztosítsa az Ukrajnában élő magyar közösség és az alapvető emberi és kisebbségi jogokért kiálló személyek biztonságát.

Bár Ukrajna elkötelezte magát a demokratikus elvek mellett, valójában ez csak szavak szintjén jelenik meg. Az oktatási törvény, a nyelvtörvény, a hatóság által támogatott magyarellenesség, mely a magyarság elleni gyűlöletbeszéd, felvonulások és a kárpátaljai magyarok listázása formájában jelenik meg,a Malenkij robotot megélt kárpátaljai közösséget egyre inkább a legsötétebb szovjet időkre emlékezteti. 

„Sohasem hittem volna, hogy megtörténhet, hogy a parlamenti tevékenységem következményeként, miközben európai szinten védeni próbálom az Ukrajnában élő kárpátaljai magyar kisebbség jogait, mint „Ukrajna ellensége” felkerülök az Ukrajnában működő Mirotvorec weboldal úgynevezett „halállistájára” – fejezte ki aggodalmát felszólalásában a Fidesz EP-képviselője.

Bocskor Andrea felhívta a figyelmet arra is, hogy nemcsak személyét érték támadások a kisebbségvédő tevékenysége miatt, hanem a kárpátaljai közösséget is politikai nyomás alatt tartják, folyamatos támadások, megfélemlítések érik.

„Novemberben, az önkormányzati választásokat követően több esetben érte támadás a kárpátaljai magyar közösséget provokációk, gyűlöletbeszéd és ellenséges videóüzenetek formájában. Ezt követően az Ukrán Biztonsági Szolgálat fegyveres egységei szervezetten támadást intéztek a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség központi irodája, annak vezetője és jótékonysági szervezetei ellen. Az intézmények ellen történt példátlanul kemény fellépések koholt vádakon alapultak, mely a szervezetek működésének korlátozására, továbbá a kárpátaljai magyar közösség megfélemlítésére irányultak” – ismertette a tényeket a néppárti politikus.  

Josep Borell válaszában kifejtette, hogy teljességgel elfogadhatatlan a Mirotvorec honlapon megjelent tartalom, és felszólított annak visszavonására. Elmondta, hogy kapcsolatban vannak, és támogatják azokat a feleket, akik részt vesznek ennek a problémának a konstruktív módon történő rendezésében, mind Ukrajnában, mind Magyarországon, az Ukrajnában élő kisebbségek jogainak tiszteletben tartása érdekében. Biztosított afelől, hogy a tőlük telhető módon közbeavatkoznak a kisebbségek jogainak megvédése érdekében, különösen ami a magyar kisebbség helyzetét illeti.

Az ügyben elsőként kiálló Fidesz − KDNP delegáció mellett, a néppárti frakció és több EP-képviselő is szolidaritásáról biztosította Bocskor Andreát. 

„A nemzeti kisebbségek ilyen mértékű megfélemlítése bárhol a világon elfogadhatatlan, de mindez sokkal súlyosabb, ha az a Keleti Partnerség egyik NATO és Európai Unióhoz közeledni kívánó országában zajlik. Határozottan elitélendő, hogy európai parlamenti képviselőt megfélemlítés céljából listáznak, amiért kiáll a saját nemzeti közösségének védelmében, mint az Bocskor Andrea esetében történik. Az emberi jogok része a kisebbségi jog, ahogyan ezt mindenhol a világon számon kéri az Európai Unió, azt Ukrajnán is számon kellene kérni, nem pedig szemet hunyni a súlyos jogsértések felett geopolitikai okok miatt” – húzta alá a vita margóján Gál Kinga fideszes EP-képviselő.