Külpolitika

Megalakult a budapesti Tom Lantos Intézet

Megalakult a budapesti Tom Lantos Intézet

2011. 05. 01.

Az intézet célja a 2008-ban elhunyt Tom Lantos szellemi örökségének ápolása és ezzel összhangban az, hogy világszerte védje és erősítse az emberi és a kisebbségi jogokat, és hozzájáruljon a transzatlanti kapcsolatok fejlődéséhez.

Az igazgató tanács végrehajtó bizottságának (vb) két társelnöke Katrina Lantos-Swett, Tom Lantos lánya és Gál Kinga néppárti EP-képviselő lett. A vb tagja amerikai részről Phil Friedman és Maximilian Teleki, magyar részről pedig Szabó Vilmos és Erstey Katalin parlamenti képviselő.


"Rendkívül pozitív fejlemény, hogy a budapesti Tom Lantos Intézet a magyar kormány és az ellenék, és Fidesz, illetve az MSZP és az LMP megegyezése alapján jött létre, ami kedvező hatást gyakorolhat a magyarországi politikai közhangulatra" – jelentette ki az MTI-nek Maximilian Teleki. "A többpárti megegyezéssel létrejött intézmény küldetése, hogy a tolerancia eszményét hirdesse és a kisebbségek ügyét támogassa Kelet-Közép-Európában és az egész világon, ami a rendkívül összetett nemzetközi problémák megoldása révén vezető szerepet biztosít Magyarországnak és nagyon fontos az egész régió szempontjából" – tette hozzá.

 

Forrás: MTI