Állampolgári Jogok, Bel- és Igazságügy (2004-2019)

Meg kell erősíteni a külső határokat, hogy fennmaradhasson a belső határok nélküli Unió

Meg kell erősíteni a külső határokat, hogy fennmaradhasson a belső határok nélküli Unió

2015. 03. 04.

"Nagyon időszerű a mostani meghallgatás, hiszen számos uniós tagállam, közöttük Magyarország is naponta szembesül az illegális bevándorlás jelenségével. Hazánkban naponta ezer esetet regisztrálnak, melyek nagy részében az illető nem jogosult menekültstátuszra, hanem illegális bevándorló, aki a jobb megélhetést keresi" – mondta el Gál Kinga. A fideszes EP-képviselő szerint a menedékkérők számával nő a szervezett bűnözés aránya is, hiszen az emberkereskedők kisebb vagyonokat kérnek el az illegális bevándorlóktól, és a legnagyobb hidegvérrel kockáztatják a kilátástalan helyzetben levő emberek életét.

 Az Unió határain kívül zajló események miatt sokan vannak, akik a nemzetközi jog értelmében valóban menedékre jogosultak, mások viszont visszaélve a jogszabályokkal, a jobb gazdasági boldogulás reményében próbálják kihasználni a menekültügyi szabályokat. "Éppen ezért hatékony rendszert kell kidolgozni, mely képes szétválasztani a jogos menedékkérőket a jogszabályokkal visszaélőktől" – hívta fel a figyelmet a néppárti politikus. "A jogos menedékkérők fogadására tehát erősíteni kell a létező Európai Menekültügyi Rendszert, amelyben elvárható a menekülthullámoknak kitett tagállamok iránti szolidaritás, ugyanakkor erősebben kell fellépni az illegális bevándorlás megfékezésére. Eredményesebb fellépés szükséges az emberkereskedők, embercsempészek útvonalainak felszámolására is" – mutatott rá.

 Gál Kinga üdvözölte, hogy az európai biztosok mai napon tartott első részletes vitája a kérdésben ugyanezeket a problémákra koncentrált. "Az Európai Bizottság kiemelt célja az illegális bevándorlás megfékezése, ezért erélyes, szigorú fellépést hirdet az embercsempészek, emberkereskedők, a szervezett bűnözés ellen. Kimondja továbbá, hogy az Unió külső határait meg kell erősíteni ahhoz, hogy a belső határok nélküli Unió fennmaradhasson. Mindez teljes összhangban áll a magyar kormány törekvéseivel” – mutatott rá a fideszes EP-képviselő.