Migráció

Meg kell állítani a migrációból hasznot húzó embercsempészetet!

2017. 10. 25.

„Az embercsempészet felszámolásához az illegális migrációt az Unió határain kívül kell megállítani” – mondta Gál Kinga fideszes EP-képviselő az illegális bevándorlásról és a Földközi-tenger térségében zajló embercsempészet elleni küzdelemről folytatott vitában ma az Európai Parlamentben. „A jelenlegi és a most kidolgozás alatt levő menekültügyi rendszer az embercsempészek malmára hajtja a vizet. A kötelező kvóták szerinti szétosztást ugyanis az Unióba való meghívásként értelmezik az illegális bevándorlók százezrei” – hangsúlyozta Gál Kinga.

 

Az Európai Parlament a vita során külön figyelmet fordított a Földközi-tenger térségében zajló embercsempészetre, hiszen mára már köztudottá vált, hogy az illegális migrációt elősegítő embercsempészet még a drogkereskedelemnél is nagyobb üzletté nőtte ki magát az elmúlt években. Gál Kinga szerint ez a jelenség csak akkor állítható meg, ha olyan hatékony menekültügyi rendszer kerül kidolgozásra, amely még az Unió határain kívül lehetővé teszi az illegális gazdasági bevándorlók szétválasztását a valóban menekültstátuszra jogosultaktól. „Kristálytisztává kell tenni, hogy csak a valódi menekültek léphetnek be az Unió területére. Minden más megoldást az EU-ba való meghívásként értelmeznek az illegális migránsok százezrei” – hangsúlyozta az Európai Néppárt alelnöke.

A politikus a vitában elmondta: „A menekültközpontokat az EU határain kívül kell felállítani, ahol lehetővé kell tenni a menedékjog iránti kérelmek feldolgozását. Közben pedig mindenek fölött védenünk kell az Unió külső határait, és ebben pénzügyileg is segítenünk kell a külső határokat védő tagállamokat, különben további emberéletek válnak a tenger vagy a sivatag áldozatává. Csak így számolhatjuk fel a migrációs válságból egyre többet profitáló embercsempészek üzleti modelljét és növekvő befolyását”.