Külpolitika

Maradjon meg a kisebb tagállamok szava is a közös külpolitikában

2022. 02. 15.

Ma vitázik az Európai Parlament az éves kül- és biztonságpolitikai jelentésekről. Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke a vita kapcsán hangsúlyozta: „Fő cél az Unió polgárai számára a biztonságot garantálni. Ahhoz azonban, hogy ez megvalósuljon, és az EU szerepe ne jelentéktelenedjen el sokkal aktívabb és megfontoltabb uniós fellépésre, egyben radikális stratégiaváltásra van szükség”.

„A közös védelempolitikában a tagállamok közötti együttműködés erősítése kulcskérdés. Ehhez a terrorizmus felszámolása, külső határaink hatékony védelme, az illegális migráció megállítása, valamint a béke és stabilitás közös erővel történő megőrzése szükséges. A jövőben csak Afrikából milliók indulhatnak útra. A migráció kiváltó okait helyben kell kezelni konkrét projektek segítségével. A nyugat-balkáni régió szerepe az EU számára kulcsfontosságú, fel kell gyorsítani ezen országok csatlakozási folyamatát. Ezért fontos a jelentés csatlakozási perspektívája Szerbia esetében” – tette hozzá Gál Kinga.

A jelentések sürgetik a minősített többségi szavazásra való áttérést külügyi kérdésekben. „Ez azonban ellentétes az uniós szerződésekkel. A minősített többségi szavazás nem csak elvenné az érdekérvényesítési lehetőséget főleg a kisebb tagállamoktól, de akár zsarolóeszközként is használható lenne. Hazánk számára ez elfogadhatatlan. Az Unió érdeke is, hogy megmaradhasson a kisebb tagállamok súlya a közös külpolitikában” – mutatott rá a képviselő.