Állampolgári Jogok, Bel- és Igazságügy (2004-2019)

Malina Hedvig az Európai Parlamentben

Malina Hedvig az Európai Parlamentben

2013. 04. 23.

Žák-Malina Hedvig több mint 6 éve tartó folyamatos hatósági zaklatása újabb és újabb fordulatokat vesz: a legújabb fejlemények szerint ugyanis a szlovák hatóságok nem adták fel azt az igyekezetet, hogy pszichiátriai kivizsgálás céljából elmegyógyintézetbe zárják Žák-Malina Hedviget. Az ügyészség döntése alapján Žák-Malina Hedviget 2013. április 30-ára pszichológiai vizsgálatra idézték be azzal a céllal, hogy felmérjék milyen elme- és lelki állapotban volt 2006. augusztus 25-én. Mindezt annak ellenére, hogy idén márciusában tartott pöstyéni nemzetközi konferencián öt ország pszichiátere elemezte az ügyet és kijelentette, hogy világos jelei vannak a pszichiátriával való visszaélésnek. Zárójelentésük szerint "egészségügyi szempontból minden további pszichiátriai és klinikai pszichológiai kivizsgálás az eljárás részeként megalapozatlan, etikátlan és komoly kockázatot jelenthet a poszttraumatikus stressz szindróma kiújulására".

Elfogadhatatlan, hogy Žák-Malina Hedvig áldozatként máig nem kapott elégtételt, sőt, a szlovák főügyész hivatala bűnvádi eljárást folytat ellene már csaknem hét éve, pedig több szakértő és civil is felemelte a hangját az ügyben.

"Az eset már régen túllépte a kisebbségi jogok sérelmének kategóriáját. Egy európai állampolgár alapvető emberi jogainak sárba tiprásáról van szó, amit az Európai Unió nem hagyhat szó nélkül" – hangsúlyozta Bauer Edit szlovákiai EP-képviselő. "Abban az Európai Unióban, ahol az emberi jogok védelme kiemelt fontosságú, megengedhetetlen, hogy a szlovák igazságszolgáltatás ilyen módszereket alkalmazzon" – tette hozzá Bauer Edit.

"Žák-Malina Hedvig ügye ezen a ponton egy emberi jogi ügy, ahol Hedvig legalapvetőbb szabadságjogai sérülnek, amikor mondvacsinált és szakmailag minden alapot nélkülöző okokból pszichiátriai vizsgálatokra és kórházba való befekvésre kötelezik. Ez teljességgel elfogadhatatlan és szembe megy minden létező európai normával és uniós gyakorlattal. Éppen ezért kutya kötelessége az európai intézményeknek ezt megakadályozni" – mondta el a meghallgatás kapcsán Gál Kinga fideszes EP-képviselő.