Nemzeti érdekérvényesítés

Magyarországról vitázott az Európai Parlament Strasbourgban

Magyarországról vitázott az Európai Parlament Strasbourgban

2012. 01. 19.

Gál Kinga, az Európai Parlamenti Bel- és Igazságügyi Bizottságának alelnöke is felszólalt a vitában. Felszólalásának teljes szövege alább olvasható:

 

"Tisztelt Elnök úr, kedves képviselőtársaim!

2004 óta vagyok tagja ennek a Háznak. Azóta többször bizonyítottan súlyosan sérültek alapvető szabadságjogok és nem csak híresztelések szóltak róluk. Elég csak 2006 őszére gondolnunk, Budapestre, amit a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság is megítélt, mint súlyos szabadságjog-sértéseket. Mégis Önök akkor nem voltak ilyen érzékenyek a szabadságjogokra, mert egy-egy szocialista kormányt kellett volna elítélni.

Ezt hívom én, és egyre többen Európában kettős mércének. Ez megengedhetetlen.

Válaszolva azokra a felvetésekre, amelyek a csatlakozási feltételek teljesítését vitatják, hogy bizony nagyon sok régi tagállam nem felelne meg ma a csatlakozási feltételeknek. Ha más miatt nem, hát a kisebbségek védelmének hiánya miatt sem.

Húsz évvel a rendszerváltás után oda jutottunk, hogy az ország végre rendbe és európaivá teheti jogrendszerét. Igényli ezt a gazdasági helyzet, de még inkább a magyarok többsége, mert alapvető törvényeink 20 év alatt sem tudtak megújulni.

Magyarországon ezidáig a bírói ítéletekre éveket kellett várni. Álegyházak százai jutottak jogtalanul állami támogatáshoz. Nem volt parlamenti képviselete a kisebbségeknek. Választókerületi aránytalanságok miatt nem ért ugyanannyit mindnyájunk szavazata.

Az, hogy Önök nem értenek egyet az egyik-másik törvényi rendelkezéssel, az, hogy a Bizottság egyes kérdésekben korrektúrát vár – ez érthető. Ez a dolguk, ha tényekre alapoznak.

De az nem elfogadható, hogy Önök légből kapott sajtóhadjárat alapján diktatúrát kiáltanak, megkérdőjelezik a magyar választópolgárok szabad, demokratikus döntéseit.

Megkérdeztem kollégáimat, hogy hányan olvasták el az új törvényeket. De erre mind azt válaszolták, hogy ezeket csak sajtóhíresztelésekből ismerik."