Hírek

Magyarországon zéró tolerancia van az antiszemitizmussal szemben

2023. 11. 22.

Az Európai Parlament plenáris ülése szerdán Strasbourgban folytatott vitát a Gázában kialakult humanitárius helyzetről, valamint a biztonság és a béke helyreállításának lehetőségéről a Közel-Keleten. Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke szerint az Európai Bizottság felelősséggel tartozik azért, hogy az adófizetők pénzéből még indirekt módon se lehessen a Hamasz terrorizmusát finanszírozni. Uniós pénzügyi támogatással ne oktathassanak olyan tankönyvekből palesztin területeken, amelyek a gyűlöletkeltésre alkalmasak. Gál Kinga hangsúlyozta, ezért is üdvözlendők Várhelyi Olivér biztos ezirányba tett konkrét javaslatai a pénzügyi támogatások alapos ellenőrzéséről és a támogatási feltételek szigorításáról.

„A Hamasz brutális terrortámadása során rakéták ezreit lőtték ki Izraelre, csecsemőket, nőket, időseket gyilkoltak meg, ártatlan túszokat ejtettek, majd a gázai palesztin civilek lakta épületeket, kórházakat és szociális épületeket használják fel arra, hogy elrejtőzzenek. Elvitathatatlan Izrael joga arra, hogy megvédelmezze állampolgárait és szembeszálljon a terrorral” – mondta a vita kapcsán Gál Kinga. „Az elrabolt túszok azonnali szabadon bocsátása az, amit követelnie kell a nemzetközi közösségnek. A tegnap este megkötött megállapodás egy fontos lépése a Netanjahu kormánynak az ártatlan nők, gyermekek kiszabadításában.  A négy nap fegyvernyugvás alatt alapvető élelmiszerek és gyógyszerek juthatnak a gázai polgári lakossághoz”- tette hozzá a képviselő.

Gál Kinga szerint a térség és Európa országainak az érdeke az, hogy ne eszkalálódjon a konfliktus a Közel-Keleten, valamint, hogy az államközi enyhülést jelentő Ábrahám-egyezmények ne csorbuljanak.

Gál Kinga kiemelte, mélyen aggasztók azok az antiszemita megnyilvánulások, felvonulások, terrorista szervezeteket támogató tüntetések, amelyek az elmúlt hetekben Nyugat-Európa nagyvárosaiban mindennapossá váltak. Ez Brüsszel elhibázott migrációs és integrációs politikájának egyenes következménye. „Magyarországon ma zéró toleranciát alkalmaznak az antiszemitizmussal szemben, ezért hazánk továbbra is a biztonság szigete a zsidó közösség számára” – tette hozzá a képviselő.