Külpolitika

Magyarország üdvözli, hogy Szerbia megkapta a dátumot

Magyarország üdvözli, hogy Szerbia megkapta a dátumot

2013. 06. 28.

Magyarország elkötelezett támogatója Szerbia uniós integrációjának. Korábban a tagjelölti státus elnyerésében is segítette déli szomszédját, most a dátum elnyerését támogatta. A felkészülésben is számíthat Belgrád Budapestre. Németh Zsolt parlamenti államtitkár elmondta: „Az Európai Tanács az elkövetkező hetekben, hónapokban még néhány kérdést figyelmemmel fog kísérni, de azt gondolom, hogy nagyon szerencsés, hogy az európai uniós integrációnak a kérdése és a magyar-szerb történelmi megbékélés ilyen módon összekapcsolódott. Hiszen biztos vagyok, hogy az integráció a vajdasági magyarság számára a jogoknak a bővülését, a megbékélést és a gyarapodásnak a lehetőségét fogja majd magában hordozni.”

Gál Kinga fideszes európai parlamenti képviselő szerint fontos, hogy az integrációs folyamat során úgy érezze a vajdasági magyar közösség: integráns részeként kezeli őt a szerbiai többség és lényegesnek tartja azt, hogy boldoguljon szülőföldjén. „Nagyon fontos, hogy azok a kérdések, amelyek a vajdasági magyarokat érintik, az hogy mindennapjaikban boldoguljanak, hogy megmaradhassanak magyarnak, hogy rendelkezzenek azokkal a jogosultságokkal, amelyek a közösségnek kellenek az önazonosság megőrzéséhez, fejlődéséhez, hogy a fiatalok jövőképpel rendelkezzenek, ne elvándorolni kívánjanak, az mind előtérbe kell, hogy kerüljön ebben az időszakban.”

A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Pásztor István Budapesten értékelte az Európai Tanács döntését. „Azt gondolom, hogy ez az a maximális eredmény, vagy az a maximális egyértelműség, ami várható volt és engem személy szerint megelégedettséggel tölt el, hogy ez bekövetkezett, mert az az erőfeszítés, amit a szerb kormány és a szerb társadalom önmagával viaskodva, önmagát legyűrve az utóbbi jó félévben teljesített, az kiérdemelte azt, hogy ilyen egyértelmű legyen a jelzés.”

A VMSZ szerint az uniós csatlakozásnak nincs alternatívája.

Forrás: http://pannonrtv.com