Nemzeti érdekérvényesítés

Magyar médiatörvény: A baloldal által elfogadott határozat okafogyott és kizárólag politikai célokat szolgál

Magyar médiatörvény: A baloldal által elfogadott határozat okafogyott és kizárólag politikai célokat szolgál

2011. 03. 10.

"Az uniós intézményrendszerben az Európai Bizottság, mint a szerződések őre, rendelkezik a jogalappal, hogy objektív elemzést folytasson le az egyes tagállami jogszabályokról és azok uniós joganyaggal való összeegyeztethetőségéről. Az Európai Bizottság jogi elemzését és a magyar kormánnyal folytatott egyeztetéseit követően, a magyar Országgyűlés hétfőn elfogadta a médiatörvény egyes pontjainak módosítását. Az Európai Bizottság nevében a médiaügyi biztos megerősítette, hogy a módosítások révén a médiatörvény minden pontja összhangban áll az európai normákkal, beleértve az Alapvető Jogok Kartáját is. Mindezen tények fényében nyilvánvaló, hogy a baloldali frakciók által ma elfogadott, a médiatörvényt elítélő határozat megalapozatlan, értelmetlen és kizárólag politikai célokat szolgál" – jelentette ki Simon Busuttil.

"A néppárti frakció a kezdetektől fogva ellenezte bármilyen állásfoglalás elfogadását az ügyben. A többi képviselőcsoporttal szemben, mi nem politikai meggyőződésből, hanem észérvek alapján folytattunk vitát. Felszólítottuk a többi frakciót, hogy ne tegyenek elhamarkodott kijelentéseket a törvényről és várják meg míg befejeződnek a tárgyalások a magyar kormány és az Európai Bizottság között. Sajnálatos, hogy az EP liberális, szocialista, kommunista és zöld frakciói az egyeztetések eredményes befejezését követően sem képesek megemészteni, hogy a magyar Országgyűlés elfogadta a kért módosításokat. Ehelyett, a vereség látszatának elkerülése érdekében inkább egy okafogyott, a valóságot figyelmen kívül hagyó, értelmetlen határozatot fogadtak el. Ez a politikai célokat szolgáló felelőtlen magatartás rombolja az Európai Parlament munkájának megítélését és az egész európai intézményrendszerbe vetett bizalmat is" – emelte ki Simon Busuttil.

"A néppárti képviselőcsoport ma hitelesen és felelősségteljesen viselkedett, amikor leszavazta a határozatot. Ezzel az Európai Parlamentben a magyar médiatörvényről szóló vita befejeződött" – zárta gondolatait a néppárti politikus.


Fordítás az eredeti angol változatról.