Rendezvények

Levelek Burmából – könyvbemutató

Levelek Burmából – könyvbemutató

2014. 04. 25.

Az eseményen a könyvet bemutatta Németh Zsolt parlamenti államtitkár, továbbá előadást tartott John Shattuck, a CEU rektora és Tint Tint Lwin, Magyarország mianmari kijelölt tiszteletbeli konzulja. Az esemény moderátora Gál Kinga európai parlamenti képviselő volt, akinek megnyitó gondolatai alább olvashatóak:

"Szeretettel köszöntök mindenkit!
 
Amikor felkértek a Levelek Burmából című könyv bemutatójának moderálására örömmel vállaltam el a feladatot. A szerző, Aung Szan Szú Csí neve azt hiszem, hogy mindannyiunk számára ismerősen cseng. Politikai pályafutása 1988-ban indult, 1990-ben az Európai Parlament Szaharov-díjjal, 1991-ben pedig Nobel-békedíjjal ismerték el erőszakmentes harcát Burma szabadságáért, a demokráciáért.
 
Európai parlamenti képviselőként fő szakmai területem az állampolgári jogok, valamint emberi jogok védelme. Ez utóbbi az Emberi Jogi Albizottságban való tagságom által valósulhat meg. Ezen szakbizottság a harmadik országbeli emberi jogi kérdésekkel foglalkozik, ahol az elmúlt évek során nem egyszer találkoztam Burma/Mianmar kérdésével konferenciák, meghallgatások, illetve parlamenti határozatok formájában. Jól emlékszem, amikor 2013 októberében a strasbourgi plenáris ülésen élőben láthattam és hallhattam Aung Szan Szú Csí asszonyt, hiszen ekkor vehetett végre át a még 1990-ben neki ítélt Szaharov-díjat. Ezt a díjat az Európai Parlament évente ítéli oda olyan kiemelkedő emberi jogi harcosoknak szerte a világban, akik a gondolat és lelkiismeret szabadságáért küzdenek.
 
Sok küzdelem árán indult el Burma egy úton – a demokrácia útján. Ezen az úton való haladást szeretné az EU is elősegíteni Burmában: 2012-ben EU-s iroda nyílt az országban, amelynek megnyitójára az Unió Külügyi Főképviselője, Ashton asszony személyesen látogatott el. Ott léte során hangsúlyozta, hogy az EU minden segítséget meg kíván adni annak érdekében, hogy Burmában erősödjön a demokrácia, a civil társadalom és az emberi jogok tiszteletben tartása.
 
Felvezetőmet Aung Szan Szú Csí asszony gondolatával zárnám: "Méltóságban, biztonságban, szabadságban és békében szeretnénk élni. A gondolatszabadság viszont a kérdésfelvetés jogával kezdődik, de a mi népünknek Burmában ehhez olyan sokáig nem volt joga, hogy fiataljaink nem is tudják, hogyan tegyenek fel kérdéseket."
 
Remélem, hogy a kedves olvasók a jelen kötet leveleit olvasva közelebb kerülnek ehhez a világhoz, a szerző küzdelmes, de békét árasztó életéhez és személyéhez."