Nemzeti érdekérvényesítés

Lengyelországot és Magyarországot 33 évvel a berlini fal leomlása után sem kezelik egyenrangúan Európában

2022. 11. 09.

Az Európai Tanács október 20-21-ei csúcstalálkozójának következtetéseiről tartottak ma vitát Brüsszelben, az Európai Parlament plenáris ülésén. Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselője a vita során hangsúlyozta: Európa súlyos gazdasági helyzetben van, az egekbe szökő energiaárak miatt Európa-szerte nő az infláció. A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke szerint az áremelkedést az energiahiány okozza, amit az energiaszankciók idéztek elő. Az eddigi és az újabb energiaszankciók pedig ahelyett, hogy a háború végéhez vezetnének el, Európa gazdaságát döntik romba.

„Brüsszeltől azt az ígéretet kaptuk, hogy a szankciók elhozzák majd a háború végét, nem terjednek ki az energiahordozókra és a büntetni kívánt Oroszországnak fájnak majd jobban. A valóság ezzel szemben az, hogy a szankciók az európai gazdaságot döntik romba, Ukrajnában továbbra is véres háború dúl, miközben Oroszország csak gazdagodott” – mondta Gál Kinga.

A Fidesz EP-képviselője szerint semmilyen olyan további uniós intézkedés vagy szankció nem elfogadható, ami ront a helyzeten, és azzal fenyeget, hogy kevesebb energia-forrás lesz elérhető. „Figyelembe kell venni végre, hogy az egyes tagállamok kitettsége és lehetőségei különbözőek. Az uniós csúcson született megállapodás azért is volt elfogadható, mert annak alapján a gázársapka esetleges bevezetése nem érintheti a tagállamok gázellátását biztosító hosszú távú szerződéseket és nem vált kötelező érvényűvé a közös beszerzés sem” – tette hozzá Gál Kinga.

„Európa ma, 33 évvel a berlini fal leomlását követően sem egységes, ideológiai okokból különböztetnek meg tagállamokat, így Lengyelországot és Magyarországot is a pénzügyi alapokhoz való hozzáférés tekintetében” – mondta Gál Kinga. Hangsúlyozta, Magyarország a konstruktívan vállalt kötelezettségeinek maradéktalanul eleget tesz. „Így reméljük, hogy most már a Bizottság is teljesít” – jelentette ki a képviselő.