Külpolitika

Leghatározottabban elítéljük az Izraellel szembeni terrortámadást!

2023. 10. 10.

Az Európai Parlament Külügyi Bizottsága rendkívüli ülést tartott az Izraelt ért támadássorozat miatt, amelynek keretében a képviselők előbb az izraeli nagykövetet, majd az Európai Külügyi Szolgálat és az Európai Bizottság illetékeseit hallgatták meg. Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke a vita során határozottan elítélte az Izraellel szembeni terrortámadást és elismerte az ország önvédelemhez való jogát. Egyúttal rámutatott az Európai Unió felelősségére, mind a palesztin területeknek nyújtott támogatások felülvizsgálata, mind a konfliktus eszkalációjának megakadályozása terén.

Gál Kinga együttérzését fejezte ki az izraeli néppel, az áldozatok hozzátartozóival, a túszokkal és a sebesültekkel. Elmondta: leghatározottabban elítéljük a terrorizmust, valamint elismerjük az ország önvédelemhez való jogát.

Gál Kinga hangsúlyozta, hogy egyetért Várhelyi Olivér bővítésért- és szomszédságpolitikáért felelős biztos tegnapi megszólalásával, miszerint ez a terror és brutalitás olyan fordulópont, amire nincs mentség, ezért felül kell vizsgálni a palesztin területeknek nyújtott uniós támogatásokat. “Terrorista szervezetekhez akár áttételesen sem juthat uniós forrás, amelyet Izrael elleni támadásra lehet használni” – emelte ki a képviselő.

Gál Kinga hozzátette: az EU-nak mindent meg kell tennie, hogy megakadályozza a konfliktus eszkalációját és a konfrontáció Izrael és Palesztina határain túli kiszélesedését.