Rendezvények

Kulcsfontosságú a közép-európai népek összefogása

2023. 09. 18.

Értékeik és érdekeik megvédése érdekében kulcsfontosságú a közép-európai népek összefogásának megőrzése és erősítése – jelentette ki Gál Kinga európai parlamenti (EP) képviselő, az EP külügyi bizottságának tagja a felvidéki Dunaszerdahelyen, ahol részt vett a Keresztény Európa című közéleti fórum panelbeszélgetésén hétfőn.

Az európai parlamenti képviselő a Pázmáneum polgári társulás által szervezett fórumon a hagyományos értékek megvédésének fontosságáról, illetve a felvidéki magyar érdekképviselet megerősítésének fontosságáról szólt a közelgő szlovákiai parlamenti választásokon. A politikus e mellett a közép-európai nemzetek összefogásának tétjére is rámutatott.

Gál Kinga elmondta: a mostani időkben, amikor a biztosnak hitt értékeket megkérdőjelezik a világban, amikor az európai mainstream állandóan kikezdi ezeket az értékeket, nagyon fontos kimondani, hogy ezekre az értékekre – mint a család, a közösség, a haza, Isten – mi igenis számítunk, s azt is, hogy ezekre lehet építeni, mert ezek azok, amelyek megtartanak minket és a gyermekeinket. Rámutatott: az utóbbi, viszonylag rövid időszak alatt a mostani generációk olyan megpróbáltatásoknak voltak és vannak kitéve, mint a gazdasági válság, a Covid-időszak, a háború és az infláció, amelyek mindegyikének elbizonytalanító hatása van, ezért épp most nagyon fontos az emberek biztonságérzetének megerősítése, s a biztonságot leginkább az olyan hagyományos értékek adják, mint amilyen például a család.

Gál Kinga a közelgő szlovákiai előrehozott parlamenti választások összefüggésében a közösség megtartó erejéről is szólt. Hangsúlyozta: nagyon nem mindegy, hogy milyen érdekképviselete van a felvidéki magyarságnak, hogy meglesz-e ez a megtartó erő, mert senki sem képes jobban képviselni a magyarság érdekeit, mint maga a magyarság. „Ott kell lenni minden szinten a döntéshozatalnál ahhoz, hogy a magyar közösség érdeke érvényesülni tudjon” – szögezte le Gál Kinga.

Az európai parlamenti képviselő a közép-európai összefogásról szólva a V4-es együttműködést kulcsfontosságú érdekképviseleti lehetőségnek nevezte. Azt mondta: a térségre nehezedő migrációs nyomás tekintetében és értékeink megvédésének összefüggésében is akkor tudjuk megtartani Európát olyannak, amilyennek szeretjük, ha megvan a közép-európai összefogás.

„Ha van egységes képviselet, más a hang, erőteljesebb” – szögezte le Gál Kinga.