Kisebbségvédelem

Közös fellépés a vajdasági magyarok ügyében

Közös fellépés a vajdasági magyarok ügyében

2004. 09. 07.

Gál Kinga, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség európai parlamenti képviselője, a néppárti kezdeményezés előterjesztője elmondta: a javaslat alapján a frakció a jövő heti strasbourgi plenáris ülésre olyan javaslatot visz, amely felhívja a szerb hatóságokat a vajdasági atrocitások kivizsgálására és megelőzésére, és kilátásba helyezi akár vizsgálóbizottság felállítását is. A tervezett határozat felhívja a szerb és montenegrói hatóságok figyelmét, hogy tegyenek azonnali és hatékony lépéseket annak érdekében, hogy a megtörtént esetek ne maradhassanak következmények nélkül, továbbiak ne fordulhassanak elő, és megakadályozzák, hogy a konfliktusok elfajuljanak.

Kérné a parlament Délkelet-Európával foglalkozó delegációját, illetve a külügyi bizottság emberi jogi albizottságát, hogy kísérje figyelemmel, mi történik a Vajdaságban, és ha szükséges, állítsanak fel vizsgálóbizottságot – ez azt is jelenti, hogy folyamatosan foglalkoznának a kérdéssel. Gál Kinga kijelentette, sikernek könyvelhető el, hogy a frakció mindezt ettől kezdve mint saját álláspontját viszi tovább. Ettől az ügy európai emberi jogi kérdéssé válik – tett hozzá. Meggyőződését fejezte egyúttal ki, hogy ilyen határozatot jövő csütörtökön el is fogad az Európai Parlament, miután hasonló kezdeményezéssel a szocialista pártban is éltek.

Kedden Tabajdi Csaba az EP valamennyi képviselőjének elküldött egy összeállítást is a vajdasági kisebbségellenes akciókról, a dokumentációt a Magyar Emberjogi Alapítvány (Hungarian Human Rights Foundation) készíttette. A részletes dokumentum tartalmazza az elmúlt másfél év alatti jogsértéseket, amelyek 2003 ősze óta különösen intenzívvé váltak. Az anyag fényképekkel illusztrálva, a helyszín, a körülmények pontos dokumentálásával mutatja be az eseteket.A kezdeményezések napirendre vételéről a házbizottság csütörtökön dönt.

 

Forrás: MTI