Állampolgári Jogok, Bel- és Igazságügy (2004-2019)

Közös Európai Menekültügyi Rendszer

Közös Európai Menekültügyi Rendszer

2013. 06. 12.

"A több éve húzódó folyamat végére tesz pontot a keddi vita és a szerdai szavazás, hiszen az egymással is összefüggő menekültügyi jelentések, a   Közös Európai Menekültügyi Rendszert teszik teljessé. Az eredmény a jelentéstevők és az elmúlt évek uniós elnökségei, köztük a Magyar Elnökség erőfeszítéseinek köszönhető, akik munkájukkal hozzájárultak ahhoz, hogy a felek számára elfogadható kompromisszumok jöhessenek létre.

A jövőben ezáltal kevesebb eltérés lesz a tagországok menekültügyi rendszereiben,  amelyek a menekültkérők méltóságát és jogait szem előtt tartva, számos új jogi garanciát, információhoz való hozzáférést és gyorsabb és átláthatóbb (elbírálási) eljárást biztosítanak majd. Az irányelvek kapcsán külön kiemelendő a kiskorúakra és a kísérő nélküli utazó gyerekekre vonatkozó megközelítés, amelynek köszönhetően a menekült gyerekek jobb védelmet kapnak, érdekeik szem előtt tartása az eljárás egészét meghatározza.

Ugyanakkor az érem másik, tagállami oldala is fontos, mégpedig az, hogy a rendszert kijátszani akaró menekültkérők kiszűrésére a jövőben könnyebben lesz lehetőség a jobb koordinációnak köszönhetően. Az EURODAC kapcsán pedig üdvözlendő, hogy a jövőben az bűnmegelőzéssel foglalkozó hatóságok is – szigorú feltételek és személyes adatok védelmének tiszteletben tartásával – hozzáférhetnek majd azon adatokhoz, amelyek határon átnyúló bűncselekmények vagy szervezett bűnözéssel esetlegesen összekapcsolhatóak."