Rendezvények

Konferencia az Åland-szigetek 90 éves autonómia-modelljéről

Konferencia az Åland-szigetek 90 éves autonómia-modelljéről

2012. 10. 02.

Gál Kinga beszédében a kisebbségvédelem európai uniós lehetőségei mellett az Åland-szigetek autonómia-modelljének tanulságairól is beszélt. A néppárti politikus kitért arra, hogy a kisebbségek védelme érdekében minden jól működő modell és azok egyes elemei eszközök lehetnek egy-egy további helyzet rendezésére, további megoldások kialakítására.

A fideszes EP-képviselő szerint az Åland-szigeteki autonómia egyik fontos tanulsága, egyben "exportálható" modellje, az nem maga a megoldás tartalma, hanem az a gondolkodás, látásmód, amely az autonómia létrejöttéhez vezetett. A felek kompromisszumkészsége és közös megoldáskeresése, az a felelősségteljesség és érzékenység, amellyel kisebbségi közösség érdekeinek szem előtt tartásával oldották fel a konfliktusos ügyeket, az Åland-szigeteki példa igazi ereje. Kiemelt jelentőségű továbbá az az üzenet, hogy a határok módosítása nélkül, az adott ország és a közösség érdekeinek együttes szem előtt tartásával is meg lehet oldani egy kisebbségi helyzetet.

"A finn kormány értéket látott a svéd kisebbségben, és a határok módosítása helyett a hozzáállásán változtatott a megoldás érdekében" – mutatott rá Gál Kinga. Ennek eredményeként jött létre az az autonómia-modell, amely már több mint kilencven éve működik sikeresen, és vívta ki joggal az európai országok elismerését.

Háttér: Finnországban 90 évvel ezelőtt, 1922 októberében lépett hatályba az a nemzetközi szerződés, amely a szigetek területi autonómiáját biztosítja. A szigetek autonómiáját és a megítélt garanciákat azóta több ízben továbbfejlesztették, így jelenleg Európa egyik legnagyobb önállósággal rendelkező autonóm térsége.