Kisebbségvédelem

Konferencia a magyarok kárpát-medencei jogvédelméről

2016. 11. 17.

« Vissza a listához

Konferencia a magyarok kárpát-medencei jogvédelméről

2016. 11. 11.

2016. november 9-11. között került sor a Kisebbségi Jogvédő Intézet által szervezett „Magyarok jogvédelme a Kárpát-medencében” című konferenciára. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán lezajlott eseményen Gál Kinga is előadást tartott az uniós kisebbségvédelem témakörében.

Előadásában Gál Kinga felvázolta a magyar kisebbségvédelem rendszerváltás óta eltelt időszakának legfontosabb állomásait, többek között megemlítve a Kedvezménytörvényt, valamint a nyelvhasználat terén elért eredményeket és természetesen a folyamatosan fennmaradó problémákat is.

A képviselő asszony saját szakmai életútján keresztül személyes élményeit és meglátásait is beleszőtte előadásába, amely ilyen módon számos kérdést és hozzászólást generált a hallgatóságban.

A jelenlévők egyetértettek abban, hogy az Európai Unió jelenlegi helyzete és kihívásai nem kedveznek a magyar kisebbségpolitikának olyannyira, hogy még magát a témát is nehezen lehet a felszínen tartani az Unió intézményeiben. Egyetlen komoly helyszíne a szakmai munkának az Európai Parlamentben működő Kisebbségi Intergroup, amelynek Gál Kinga a társelnöke és immár 21 uniós országból 65 tagot számlál.

Jogvedo_Intezet_20161111_10Jogvedo_Intezet_20161111_7