Rendezvények

Kisebbségi Intergroup Konferencia

Kisebbségi Intergroup Konferencia

2007. 12. 04.

Az első témakörben: "Kisebbségek a kibővült Európában – a hagyományos és az új kisebbségek által okozott kihívások kezelése", Gál Kinga kiemelte azt az ellentmondást, amely az EU külpolitikájában fellelhető aktív kisebbségi "érzékenység" illetve a belügyeiben mutatkozó kisebbségi kérdések iránti helytelen megközelítés között feszül. Feltette a kérdést, hogy vajon sikerül-e elérni, hogy az EU hivatalos szerveinek magatartásában határozottan megkülönböztessék a "hagyományos" (nemzeti), az "új" (történelmi háttérrel még nem rendelkező) kisebbségek illetve a roma-kérdés speciális vonatkozásait?!

A többi előadó, MARKÓ Attila, SCHÖPFLIN György, Katrin SAKS, BAUER Edit, Tatjana ŽDANOKA, Bogdan AURESCU, SZENT-IVÁNYI István olyan kérdéseket feszegettek, mint:

  • Hogyan lehet elérni, hogy az EU egy sokkal egységesebb és hatékonyabb szakmai és jogi hátteret biztosítson a kisebbségi kérdés és a kisebbségi nyelvhasználat kezelésére?
  • Van-e kapcsolat az EU jövőbeni kisebbségi politikája, az EU alkotmányos alapszerződése és az Alapjogi Charta valamint más EU-s kisebbségi jogi dokumentum között?
  • Van-e mód arra, hogy valóban alkalmazzák is a már meglévő kisebbségi normákat?
  • Hogyan lehet egy normatív rendszert beépíteni az Európai Tanács szélesebb végrehajtási mechanizmusaiba?