Kisebbségvédelem

Kisebbségellenes az ukrán választókerületi döntés

Kisebbségellenes az ukrán választókerületi döntés

2012. 05. 11.

Élve parlamenti érdekérvényesítési eszközével a fideszes EP-képviselő írásbeli kérdéssel fordult az Európai Bizottsághoz, hogy megtudja: tervez-e az uniós végrehajtó intézmény  bármilyen lépést, hogy nemtetszését fejezze ki, vagy befolyásolja az eseményeket.

A kárpátaljai magyarság viszonylag kis létszáma, illetve a választási törvény által előírt öt százalékos küszöb nem teszi lehetővé a kisebbségi pártok bejutását az ukrán törvényhozásba. Ennek következtében a magyarok parlamenti képviselete csak egyéni képviselők által lehetséges, de csak akkor, ha a választási körzetet úgy alakítják ki, hogy az magába foglalja az egy tömbben lakó magyarságot. Ez több mint egy évtizeden keresztül biztosított lehetőség volt, ám a  múlt év végén életbe lépett új választási törvény, a legtöbb európai országtól eltérően, semmiféle előírást nem tartalmaz a körzetek kialakítására vonatkozóan. Így a nemzeti kisebbségeknek esélyük sincs parlamenti képviselethez jutni.

Sajnálatos módon az új törvény szellemiségnek megfelelően döntött a Központi Választási Bizottság is a választókerületi körzetek megrajzolása tekintetében. Tette ezt annak ellenére, hogy a határok kisebbségbarát meghúzására tett javaslatot számos európai parlamenti képviselő  és  az EP Ukrajnával foglalkozó delegációja  is. Gál Kinga meghívására a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség vezetősége személyes látogatást is tett Brüsszelben, ahol többek között a Kisebbségi Munkacsoport ülésén  is felszólaltak. Gál Kinga a döntésre reagálva azonnal kérdést intézett a Bizottsághoz, ráirányítva a figyelmet annak kisebbségellenes jellegére és konkrét lépéseket várva az ügyben.