Külpolitika

Kiállás Románia és Bulgária csatlakozása mellett

Kiállás Románia és Bulgária csatlakozása mellett

2005. 07. 07.

"A csatlakozási folyamatnak nem szabad megállnia – ugyanakkor ez a csatlakozás akkor ér igazán valamit, ha annak minden romániai lakosa, így az 1.7 milliós lélekszámú magyarság is nyertese lesz. Ahhoz, hogy ez túl a szép szólamokon a mindennapokban is így legyen, a vállalások betartása elsődleges fontosságú – ezek hozzák el Romániának az oly nélkülözhetetlen modernizációt az ország minden szintjén" – emelte ki Gál Kinga néppárti magyar képviselőnő beszédében. A képviselőnő ismét megerősítette, hogy "a csatlakozás megoldást kínálhat oly sok még megoldatlan problémára, mert ezáltal számos romániai gyermek megszabadul a nyomor veszélyétől, vagy mert ezáltal a környezetvédelem, így Verespatak kérdése remélhetőleg európai módon megoldódik, vagy autonómiája lesz a romániai magyar közösségnek."

Gál Kinga a továbbiakban kifejtette: "A Bizottság októberi jelentése az utolsó alkalom a még meglévő dilemmák feloldására. Ezért hatalmas az Ön felelőssége Biztos úr a jelentés elkészítésekor és nekünk parlamenti képviselőknek, amikor remélhetőleg újra döntési helyzetbe kerülünk a jelentést követően. Ahogy Ön mondta, Biztos úr, minden nap, minden hét, minden hónap számít."-emelte ki a képviselőnő. Gál Kinga az egész magyar néppárti delegáció nevében külön hangsúlyozta: " A kérdés olyan súlyos és feladatunk oly mértékben felelősségteljes, hogy nem lehet megengedni, hogy az pártpolitikai csatározások témájává váljon".

A megfigyelők érkezése körül gerjesztett vita a képviselőnő véleménye szerint egy már eldőlt technikai kérdés -nem gyorsítja, de nem is lassítja a csatlakozást, hiszen a megfigyelők fogadására a meghívók a Parlament elnökétől már kimentek. A magyar néppárti delegáció ezért tartózkodott a szavazástól.