Állampolgári Jogok, Bel- és Igazságügy (2004-2019)

Kézzelfogható védelmet kapnak az áldozatok

Kézzelfogható védelmet kapnak az áldozatok

2012. 09. 11.

Gál Kinga, az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság első alelnöke a kedd esti vitában rámutatott: "A jelentés megszavazása révén egy gyakorlatban alkalmazható, az uniós állampolgárok számára is kézzelfogható irányelvvel lesz gazdagabb a közösségi igazságszolgáltatás, aminek köszönhetően az áldozatok, és családtagjaik is megkapják majd a kellő figyelmet és támogatást. Fontos, hogy ezen intézkedések összhangban legyenek uniós szinten".

Az áldozatoknak, különösen a gyermekeknek, fogyatékkal élőknek, vagy a szexuális erőszak sértettjeinek speciális igényei vannak, melyeket testi-lelki épségük megőrzése érdekében kiemelt módon kell figyelembe lenni. Gál Kinga szerint a jelentés erősségei közé tartozik, hogy kiemelt figyelmet fordít a különböző áldozat sajátságos, egyedi helyzetére, valamint a gyermekáldozatokra.

A néppárti politikus a vitában hangsúlyozta: "Külön örülök annak, hogy az áldozatvédelem és az áldozatsegítés érdekében a Budapest Ütemterv elfogadásával a magyar soros elnökség is komoly szerepet vállalt".

Gál Kinga kiemelte: "Az irányelv akkor lesz sikeres a gyakorlatban, ha mihamarabb átültetik tagállami szinten; meglesz a megvalósításhoz szükséges pénzügyi fedezet; lesznek megfelelő szakemberek és kialakul végre egy áldozatok helyzetére érzékeny hozzáállás".

"Ez az irányelv segíthet, hogy erősödjön a nemzeti igazságszolgáltatásba vetett bizalom, valamint polgáraink jogszabályok használhatóságába vetett hite" – zárta felszólalását a fideszes EP-képviselő.